Решението на министъра на здравеопазването за спиране на плановия прием и плановите операции в лечебните заведения може да е по-опасно за пациентите от причината за взимането на това решение. За това предупреждават от Българската болнична асоциация, цитирани от БНР.

В тяхна позиция се посочва, че рискът от заразяване на пациентите с коронавирус в болниците е бил сведен до минимум, а за много от засегнатите от решението болни лечението или операцията са животоспасяващи.

От ББА са категорични, че не могат да оставят на заден план пациентите, които страдат от десетки други заболявания и очакват своето лечение или операция.

От понеделник спират плановите операции в София и всички градове в червената зона
Обновена

От понеделник спират плановите операции в София и всички градове в червената зона

Проф. Борис Богов заяви, че има достатъчно медици сега

От Асоциацията напомнят, че това решение, което те определят като "грешка", веднъж вече е било допуснато при предходните вълни и хиляди пациенти са били оставени да чакат без ясна перспектива кога ще могат да получат своето лечение, в много случаи - животоспасяващо.

По отношение на аргумента, че по този начин ще се освободят повече легла за лечение на пациенти с коронавирус, от ББА припомнят, че тези легла са точно определени и те не могат да бъдат заети от пациенти с друг вид заболявания. Опасността на тях да бъдат настанени други пациенти не съществува.

По тази причина те призовават заповедта да бъде преразгледана.

За седмица спират и плановите операции в МБАЛ-Шумен

За седмица спират и плановите операции в МБАЛ-Шумен

Забраняват се и посещенията на външни лица в болницата