Не подценяваме Ковид-19, но като професионалисти знаем добре, че ако се спре наблюдението, контрола и лечението на болните, особено на тези с тежки хронични заболявания, последиците изразяващи се в трайна инвалидизация и смърт ще са несравнимо по-тежки в сравнение с тези от Ковид-19.

Това заявяват в своя позиция до медиите от Национално сдружение на частните болници.

Те подчертават, че са наясно, че има повишен риск за заразяване на пациентите с хронични заболявания, но са убедени, че този риск е оправдан.

Болници в шест области спират плановия прием от неделя

Болници в шест области спират плановия прием от неделя

Където заболеваемостта е над 120 души на 100 хил. население

Имаме достатъчно знания и опит за да се справим със ситуацията и да приложим всички необходими мерки за недопускане на вътреболнични епидемични взривове, категорични са те.

Затова предлагат на министъра на здравеопазването да отмени наложената забрана за планов прием и планови операции.

Считаме, че не са налице предпоставките за налагане на такава крайна мярка, от която могат да пострадат твърде много хора. Считаме за допустимо спиране на плановата дейност и дори на цялата дейност на лечебното заведение, ако е налице епидемичен взрив на вътреболнично заразяване, за времето до ликвидиране на огнището. Във всички останали случаи обаче лечебните заведения трябва да бъдат оставени отворени за пациентите. В ситуация на безпрецедентна криза те се нуждаят повече от всякога от безпрепятствен достъп до своите лекари, сестри, акушерки и друг медицински персонал, пишат още от сдружението в позицията си.

Изрично искаме да подчертаем, че тези наши искания не са претекст за получаване на финансова изгода. Напротив - ситуация, в която получаваме 85% от планираната заработка без да работим е далеч по изгодна от комерсиална гледна точка, допълва още те.

Пациентска организация: Спирането на плановите операции е неприемливо

Пациентска организация: Спирането на плановите операции е неприемливо

Болниците да осигурят зелен коридор за останалите пациенти

Припомняме, че на 23 октомври беше съобщено, че болници в шест области спират плановия прием. 

Това предизвика и вълна от реакции от различни организации. От Пациентска организация "Заедно с теб" заявиха, че спирането на плановите операции е неприемливо. 

Председателят на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ д-р Десислава Кателиева пък подчерта, че спирането на плановите операции е опасно

От своя страна председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров също заяви, че нямало основание да се спират плановите операции. 

Нямало основание да се забраняват плановите операции

Нямало основание да се забраняват плановите операции

Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров