Има забрана за културни събития, това е свързано със здравето на нацията, предимно на възрастните хора, защитаваме нашите бащи и майки. Точка по въпроса.

В студиото на Нова телевизия министърът на културата Боил Банов се ядоса на критиката от страна на операторите на киносалони, които не са доволни от заповедта му. Операторите настоятелно питаха дали ще бъде издадена заповед за форсмажорни обстоятелства, за да могат да бъдат компенсирани за загубите си за периода, в която действа забраната, както и какво точно означава струпване и събиране на много хора - дали това са 5, 10, 20 или 100 души.

Операторите на киносалони искат оставката на Банов

Операторите на киносалони искат оставката на Банов

От асоциацията критикуват мерките предложени от министъра на културата

Няколко пита Боил Банов обясни, че не той, а здравните власти издават съответните заповеди, както и че те са съобразени с здравната ситуация. В момента се борим с две зарази и трябва да излезем поне от единия грип, настоя Боил Банов. Целта е превантивна, посочи той и апелира към морала и съзнанието и на гражданите, и на операторите.

Ограничава се това, което е възможно и с възможно най-малко натиск върху икономиката, посочи Боил Банов. Той увери, че решението за забраната на културни събития не я взето спонтанно, а въз основа на обмисляне на данните и съвети на здравните власти. Спонтанно взимам решения вкъщи, не в министерството, отсече Банов и покани на разговор в министерството и операторите на киносалони.

Въпросът е в нашето съзнание и морал, затова призовах артистите да помагат. За да можем да потребяваме или печелим от изкуство, трябва да сме здрави, каза Банов.

По думите на Банов 3 - 5 дни спиране на културния живот не може да окаже сериозно въздействие, но при въвеждане на крути мерки, подобно на Италия, тогава вече ще се обмисли някакъв вид компенсиране.