Интересът към ваксинацията се повиши - най-вече заради въвеждането на зеления сертификат. Сега основното е хората, които не са ваксинирани и не са боледували, да се тестват, а масовото тестване открива нови случаи и заразените се карантинират.

През последната седмица има и изключително висок брой имунизирани, какъвто не е имало отдавна, подчерта съветникът на министърът на здравеопазването Мира Кожухарова и посочи и задържането на броя на новите случаи от последните дни.

"Все още обаче е твърде рано да се говори за разхлабване на мерките. За евентуално отпадане на мярката на зеления сертификат може да се мисли едва когато случаите станат 200 - 250 на 100 000, от което сме далеч, обясни Кожухарова в студиото на Нова телевизия. Тя настоя на това, че ваксинацията и сега не е задължителна и на гражданите е предоставен възможността за избор - да се ваксинират или не, да работят или не.

Починалите от началото на пандемията у нас са вече над 25 000

Починалите от началото на пандемията у нас са вече над 25 000

2826 са новите случаи на коронавирус

По думите й в последната седмица се забелязва благоприятна тенденция, свързана с пандемията. "Броят на положителните случаи намалява, но говорим за едно развитие във вид на последователни вълни", подчерта тя, но и се позова на сигнала от преди няколко дни от страна на Световната здравна организация, която посочи Европа като отново епицентъра на пандемията. "Европа навлиза в поредната вълна, ние като че ли по-рано влязохме."

"Локдаунът е временно решение, което не подкрепям. Вярвам, че с ваксинация, ще постигнем повече успехи." Според Кожухарова скоро третата доза ваксина ще стане препоръчителна за всички.

Освободиха COVID схемаджиите, търгували с фалшиви сертификати

Освободиха COVID схемаджиите, търгували с фалшиви сертификати

Законът предвижда за такова нарушение лишаване от свобода до 8 години

Кожухарова изказа възмущението си от факта, че има лекари, които издават фалшиви документи за имунизация. "Нека не забравяме, че това е заболяване, от което се умира", посочи тя. Кожухарова смята обаче, че броят на фалшивите сертификати е нищожен.

За тестването на децата, Кожухарова не разбира притесненията и противопоставянето на родители и организации. Тестването - какви рискове може да крие? Методът е лесен за прилагане и каква заплаха има, недоумява Кожухарова.

Синдикат: Тестването на учениците трябва да е вкъщи

Синдикат: Тестването на учениците трябва да е вкъщи

Тестването на учениците ще е на гладно и с неизмити зъби