Част от мерките показаха ефект и би трябвало да бъдат запазени. Toва заяви здравният икономист Аркади Шарков в сутрешния блок на БНТ.

Няма рязко покачване на случаите и това, което се наблюдава, е поне да няма голяма разлика в заболелите от COVID-19 спрямо миналото лято, обясни Шарков. Винаги трябва да се обясняват ползите от ваксините, но трябва да се приемат и притесненията на хората, настоя той.

В студиото на БНТ присъстваха адвокатът по медицинско право Мария Петрова и Иван Димитров от Българския пациентски форум. Петрова обясни, че кризата не е само със заболелите, но и с всички останали, които трябва да работят в тази среда. В условията на пандемия, ако е пропорционално и разумно, не би трябвало да се ограничават правата на хората, а всеки един от нас трябва да си даде сметка кое е правилно и кое не е правилно да спазва, каза Петрова.

Не трябвало да се съмняваме в сигурността на ваксините срещу COVID-19

Не трябвало да се съмняваме в сигурността на ваксините срещу COVID-19

Никой няма да бъде каран насила да се ваксинира, уверява адв. Мария Петрова

Според нея един от основните принципи в пандемичните кризи е достъпната качествена информация. Мария Петрова посочи, че доста често поради липса на електронно здравеопазване и досие, документацията от лечебните заведения бива манипулирана. Когато един пациент смята, че не е лекуван правилно, трябва да има нормативни рамка, която да показва дали пациентът е лекуван правилно или не е лекуван правилно. Никъде по света не се допуска някои да прави каквото си поиска, категорична бе Петрова.

Иван Димитров от Българския пациентски форум коментира, че все по-малко вярваме в здравната система и лекарите. Това е довело до нежелания да се ваксинираме и да се превърнем в антиваксъри, категоричен бе Димитров. Някои трябва да поеме риска да извади уродливата практика. Служебното правителство го прави сега и Димитров очаква това да продължи.

Уродливите практики водят до това да не вярваме в здравната система, посочи Димитров.

Има пари в здравеопазването, но отиват за коренно различни неща. Отиват за дограми, но не отиват за качествено лечение, изтъкна Иван Димитров. 

България се включва в споразумение на ЕС за още една ваксина срещу COVID-19

България се включва в споразумение на ЕС за още една ваксина срещу COVID-19

Отпускат се още средства по бюджета на МЗ