Сигурността на ваксините не е нещо, което трябва да подлагаме на съмнение. Това заяви пред БНР д-р Мария Петрова - адвокат по медицинско право.

Тя настоя да се прави разлика между задължителна и препоръчителна ваксинация.

По нейни думи обществото се притеснява от бързата направа на ваксини. Петрова обаче изрази съмнение доколко то е запознато с възникването на ваксините и с това колко време трае разработването на един такъв препарат.

Ваксините срещу COVID-19 не били тествани върху рисковите групи

Ваксините срещу COVID-19 не били тествани върху рисковите групи

Нямало как препаратите да дадат лоши резултати, щом се прилагат само на млади и здрави хора

Тя посочи, че България е член на ЕС и не е необходимо нещо, което е одобрено от Европейската агенция по лекарствата, да минава етапи на изпитване и у нас.

Голите съмнения и изказаните мнения, които не се базират на научни доказателства или някакви официални документи, ако се коментира правният характер на процедурата, са просто едни мнения, които всяват допълнително смут в обществото, категорична бе адвокатката.

По нейни думи организирането на имунизационните кампании и откриването на имунизационни пунктове по закон е в правомощията на министъра на здравеопазването още от 2010 г.

Тя обясни, че ако имаме повече от една ваксини, трябва да сме наясно за какво действат, позволява ли състоянието на човека да бъде ваксиниран, както и какви са плюсовете и минусите на съответната ваксина. Решението ще се вземе след информиран избор на гражданина, увери Петрова и отново подчерта, че никой няма да бъде каран насила да се ваксинира.

Доц. Чорбанов: Няма ефективна грипна ваксина

Доц. Чорбанов: Няма ефективна грипна ваксина

Очаква в късната есен на 2020 г. да има разработена българска прототипна ваксина срещу коронавируса