Към ваксините срещу COVID-19 трябва да се подхожда рационално, а не емоционално. Това заяви пред bTV имунологът от БАН доц. Андрей Чорбанов.

По негови думи разпространението на коронавируса ще бъде ограничено и по естествен път. С имунизации обаче този процес щял да е по-бърз.

Той обясни, че при голям процент хора вирусът няма да бъде детектиран, защото те имат добра имунна защита.

По думи на доц. Чорбанов между 38 и 50% от хората имат изключително високо ниво на Т-клетъчна защита, което означава, че те никога няма да се разболеят от вируса.

Имунологът посочи, че антителата при излекуваните пациенти често имат негативно действие и допълни, че в много малко болници по света се лекува с кръвна плазма.

След Нова година започва имунизацията срещу COVID-19

След Нова година започва имунизацията срещу COVID-19

Националният план на България при пандемия е в генерична готовност

"Смята се, че антителата могат да бъдат проводник на вируса и да попаднат в клетки, които не трябва. Т-клетъчният имунитет е това, което ни защитава", обясни доц. Чорбанов.

По негови думи, ако ваксината е добра, тя ще създаде въпросния Т-клетъчен имунитет. Той подчерта, че твърдо застава зад ваксинопрофилактиката.

Експертът изтъкна, че все още не е ясно дали одобрените от ЕК ваксини са добри, не е ясен и начинът, по който са били проведени клиничните изследвания.

Той изрази безпокойство от кратките срокове, в които са били проведени тестовете.

"Научната общественост се притеснява, че няма научни данни за тези ваксини. Резултатите се утвърждават върху протоколи. Проблем е изборът на тестови групи - "Модерна", "Пфайзер", "АстраЗенека", никой от тях не тества ваксината върху такива целеви групи, които са най-уязвими от вируса - бременни жени, деца, възрастни хора. Групите са основно млади и здрави хора", отбеляза имунологът.

Получаваме 125 000 дози от ваксината на "Пфайзер" около Нова година

Получаваме 125 000 дози от ваксината на "Пфайзер" около Нова година

Подготвя се национален план за ваксинация на населението

Според него няма как да има лоши резултати от тестовете на препаратите, когато те се прилагат на тази група хора. По негови думи обаче това поставя под съмнение ефективността на ваксините. Той напомни, че младите и здрави хора рядко загиват от вируса.

Имунологът посочи, че от 3 до 5% от населението по света не реагират на ваксини или инфекции и следователно нямат траен имунитет. По тази причина имало повторно заразени.

Доц. Чорбанов отбеляза, че тестваните в момента препарати имат допустимите странични реакции. Въпросът обаче бил дали ще се появят и други при прилагането им на рисковите групи.

Експертът призна, че дори да се спазва дистанция, да се носи маска и да има честа дезинфекция, това не предпазва напълно от среща с вируса. Според него има научни доказателства за връзка между стреса и имунния отговор на организма.

Той бе категоричен, че паниката влияе изключително тежко на имунната система. Имунологът предупреди, че не трябва да се прекалява с имуностимулантите, защото може да има отрицателна реакция на организма.

Българите раздвоени за ваксината срещу COVID-19

Българите раздвоени за ваксината срещу COVID-19

Според "Галъп" 43% от българите казват "да" на ваксината, а 48% я отричат