Във видеовръзка между Националния оперативен щаб за борба с новия коронавирус и световни лидери обмениха мнения и мерки за справяне със заразата.

От българска страна са премиерът Бойко Борисов, заедно с директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев и ген. Венцислав Мутафчийски - ръководител на Националния ни щаб. Всяка от държавите споделя своя опит в борбата с коронавируса. 

Няма новоустановени случаи на коронавирус

Няма новоустановени случаи на коронавирус

Изследват старчески дом в Габрово

"Трябва да намерим общо споделено решение - в събота подписах нов указ за засилване на вече приетите мерки за овладяване на вируса", каза премиерът на Италия Джузепе Конте.

"Въведохме строги ограничения за избягване на междуличностен контакт, болниците са под натиск, за да осигурят на всички нуждаещи се граждани подкрепа", каза италиански професор. Целта е да се намали въздействието на вируса по другите части на Италия.

Според Австрийския канцлер Себастиан Курц за няколко седмици може да се измисли решение по темата.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че може и те да въведат дистанция от 2 м между хората.

Румънският премиер Людовик Орбан заяви, че към момента в Румъния са необходими около 3 часа, за да се постави диагнозата. "Това време е твърде дълго и ако е възможно някоя държава да открие бързата диагностика - това ще бъде много полезно", допълни той. 

Коронавирусът - стрес тест за здравната система у нас

Коронавирусът - стрес тест за здравната система у нас

Малко вероятно е да бъде открит нулевият пациент, смята доц. Мангъров

Румънският премиер припомни, че в неделя вечерта са решили да спрат полетите към Италия. "Имаме 15 случая, 5 излекувани и трябваше да сложим под карантина над 13 000 души", добави Людовик Орбан.

Хърватският премиер Андрей Пленкович сподели солидарност с Италия, предвид увеличаването на смъртните случаи всеки ден. "Започнахме разговори с премиерът на Словения, ще си сътрудничим и ще имаме партньорство с всички заинтересовани страни", каза още Пленкович. 

Заразените с коронавируса в Южна Корея вече 7 134, в Германия - 847

Заразените с коронавируса в Южна Корея вече 7 134, в Германия - 847

В Китай има много малко новозаразени

Българският премиер припомни ситуацията в страната ни - четирима с положителни проби за наличие на коронавирус. "Най-важната дума е солидарност, защото е важно да подсигурим тестовете за болниците в нашите държави. Светът трябва да се напрегне и да създаде ваксина или лекарство, тъй като финансовата криза чука на вратата", предупреди Борисов.

"Изключително сме притеснени от миграционната криза - това са стотици хиляди хора, които не са под контрол, идват от тежко заразени райони, така че това е една изключително допълнителна утежняваща ситуация в региона", допълни Борисов.

На финала той призова българските производители да засилят работата си по производство на защитни средства, за да може и да имаме продукция за износ.