48 865 са леглата за активно лечение, за които Националната здравноосигурителна каса има сключени договори с лечебни заведения в страната, съобщава БНР.

В тази бройка са изключени психиатричните легла.

От информационната система на НЗОК става ясно, че заетите към началото на ноември легла са малко над 20 000. От тях 2 309 са за пациенти с коронавирус, което е 4,7% от общия брой.

Незаетите легла за активно лечение са 28 641, т.е. 59%.

Повече пари за диагностична дейност и извънболнична помощ искат от БЛС за 2021 г.

Повече пари за диагностична дейност и извънболнична помощ искат от БЛС за 2021 г.

Принципно приемат проектобюджета на НЗОК

Здравната каса ще извършва контрол на заетостта на леглата на ниво лечебно заведение (на база на общия брой договорени легла, за които лечебното заведение има сключен договор с Касата), а не както досега на ниво отделение и структури в съответното лечебно заведение заради усложнената епидемична обстановка у нас и осигуряване на възможност за оперативно управление на леглата на ниво лечебно заведение и регион.

Най-много легла за пациенти с коронавирус са заети съответно в София - 512, Пловдив - 371, Бургас, Варна и Русе. Най-малко пък са разкритите легла в Ловеч, Видин, Враца и Перник.

От НЗОК съобщават, че към 30 септември са сключени договори с 28 529 лекари, работещи в лечебни заведения в цялата страна.

Д-р Румяна Тодорова: Касата има пари, но не знаем за какво ще се ползват

Д-р Румяна Тодорова: Касата има пари, но не знаем за какво ще се ползват

Трябваше да имаме облика на лечебните заведения, каза бившият шеф на НЗОК