Този комсомолски ентусиазъм не ни трябва. Сега трябва много мисъл. Това заяви пред БНР д-р Румяна Тодорова, бивш директор на Националната здравноосигурителна каса по повод проверките на здравния министър д-р Костадин Ангелов.

Тя изрази разбиране към настоящия здравен министър, който в крачка да решава какво да прави. Затова тръгва на проверки и е готов да облича бялата престилка, и призовава и депутатите лекари да направят това.

Според нея много спешно да се разпишат мерки и правила, за да може НЗОК да се разплаща. Хората трябва да се успокоят, че има достатъчно пари.

"Парите наистина са достатъчно, но при така разписани мотиви не знаем за какво ще се ползват. Трябва да се направи една карта как пациентът ще се придвижва и ще стига най-лесно до съответния специалист и до съответната болница", обясни д-р Румяна Тодорова.

По думите ѝ е изпуснато благоприятното време през лятото, за да се подготви системата за натоварването.

анкета

Ще се справим ли при втората вълна на COVID?

Виж резултати

Да, властите държат положението 7.3%

Пълен хаос е 46.4%

Не, но това е пандемия 7.8%

Всичко зависи от личната отговорност 27.2%

Каква вълна - какъв вирус! 11.2%

"Пропилени 6 месеца, в които Министерството на здравеопазването не си е свършило работата. Смисълът трябваше да бъде да се защитят хората, да се разпише ред, по който те да знаят какво да правят. Когато има ред, финансирането може да бъде направено, поне в НЗОК знаят как да го направят. Касата не е отговорна за епидемия или пандемия, това е отговорност на държавата", категорична е д-р Тодорова.

Сега в една болница се лекуват и леки, и тежки случаи на инфекции с коронавируса. Според медика пациентите с по-леко протичащо заболяване да се лекуват в по-малки болници, където не се изисква такава мощна реанимация. "Трябваше да имаме облика на лечебните заведения", каза бившият шеф на НЗОК.

Д-р Мими Виткова: Системата и държавата ни е в пълен хаос за лечението на Covid

Д-р Мими Виткова: Системата и държавата ни е в пълен хаос за лечението на Covid

Да има отделни болници за лечение на Covid, останалите болници да са в нормален режим