Болниците в България имат достатъчно легла, за да поемат доста по-голямо натоварване с Covid пациенти. В момента легловият фонд се използва нерационално. Това заяви пред БНР бившият здравен министър Мими Виткова.

От чужбина не чуваме да е блокирана системата от нежелание да работи с тази патология, докато у нас това го чуваме непрекъснато, каза Виткова.

Доброволци в COVID-отделенията: и рисково, и незаконно

Доброволци в COVID-отделенията: и рисково, и незаконно

От близо 400 болници повечето са кухи - без лекари и медицински сестри

"Системата и държавата ни е в пълен хаос. Това е загубеното време. Това би трябвало да е сериозна поука за нас. Спряхме плановите операции преди да затворим нощните заведения и това е ужасно несправедливо", коментира бившият здравен министър.

Тя бе категорична, че не й се иска да сме в ситуация, при която да избираме между живота и глада.

"Искаш или не искаш да работиш - трябва да работиш, ти си завършил медицина. Нима когато е имало предишни епидемични взривове, нашите колеги са били по-образовани? И са се справяли с тях. Полиомиелити и какви ли не инфекциозни заболявания са връхлитали света", коментира д-р Виткова.

Според нея преди повече от 20 г. е блокирана системата, но сега това се показва на обществото, смята бившият здравен министър. Когато я направихме сергия, всички станаха търговци, насила ги направихме търговци всички лекари и всички лечебни заведения и оставихме пазара да решава най-сложните проблеми, обясни Виткова.

Още три болници поискаха доброволци

Още три болници поискаха доброволци

Частната болница не предвижда заплащане на труда на доброволците

"Когато сме пуснали търговците в храма, няма храм. Пазарът в здравеопазването не работи. Това го доказва сегашната епидемия", каза бившият здравен министър.

Относно думите на настоящия здравен министър Костадин Ангелов, Виткова обясни, че със заканителни жестове и заплахи проблемът няма да се реши. Припомняме, Ангелов възнамерява да започне обиколка по болниците и да се спре финансирането от НЗОК на лечебните заведения, които отказват да приемат пациенти с коронавирус.

Относно думите на настоящия министър Ангелов, че той самият ще започне да лекува пациенти с Covid-19 и ще призове и депутати лекари да направят това, д-р Виткова изтъкна огромния недостиг на медицински сестри, д-р Виткова запита откъде ще се намерят медицински сестри дори министърът и депутатите да започнат да лекуват.

Столичното РЗИ спешно търси доброволци

Столичното РЗИ спешно търси доброволци

Проф. Асен Балтов: Помощта е нужна за 2-3 седмици

Мими Виткова смята лятото за пропиляно за организация на здравната система, за да е готова наесен. Според нея е трябвало да има яснота къде, какви и колко легла ще се разкриват. Сега започва тепърва спорът.

"Блокирането на лечението на останалите заболявания не е с по-малък риск, отколкото дефицитът на легла за Covid", предупреди д-р Виткова.

Бившият здравен министър смята, че по-добре в определени болници в големите градове да бъде концентрирано лечението на болни от коронавирус, а останалите да работят в нормален режим и да поемат обичайната патология извън коронавируса. Тези болници трябва да имат готовност да подпомогнат с персонал болниците, лекуващи Covid, смята д-р Виткова.

"Претоварваме болничната система от незнание", каза д-р Виткова.

Според нея личният лекар е станал лекар на телефона, а в другите страни извънболничната помощ е ангажирана именно с пациентите, които са на домашно лечение. Липсата на организация се е отразила и на контактните лица, които остават вкъщи и не знаят какво да правят: да се тестват ли, да не се ли тестват, каза д-р Мими Виткова.