"Ние се запазихме като най-предпочитаната болница в България. Успяхме да запушим пробойните, без това да се отрази на качеството на лечение и приходите на персонала", отчете шефът на ВМА проф. Николай Петров пред Общото събрание на болницата, съобщиха от ВМА.

"От шампион по дълг ВМА вече може да служи за пример", смятат гостите на събранието.

ВМА стопила 2/3 от дълговете си

ВМА стопила 2/3 от дълговете си

Към момента дължи 31,8 млн. лева

Ръководството на военната болница обясни как са решили проблемите. - "Чрез предоговаряне с фирмите, които са се отказали от дължимите лихви, чрез оптимизация на разходите; чрез повишаване на приходите. Така, от близо 230 млн.лв. дълг /главница – 114,300 млн.лв. и лихви – 113,200млн.лв./ към 30 юни 2014 г. сега тази сума е сведена до 34 млн.лв", поясниха управляващите ВМА, които от своя страна благодарят на управляващите.

От ВМА благодарят и на финансовия министър Владислав Горанов, с чиято помощ бе осъществена и цесията за над 50 млн.лв. В благодарностите бе включена и д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната Комисия по здравеопазването за законодателните промени, позволяващи на ВМА да отчита дейности към НЗОК.

Обвиниха бившия шеф на ВМА ген. Стоян Тонев и д-р Мирослава Кадурина
Обновена

Обвиниха бившия шеф на ВМА ген. Стоян Тонев и д-р Мирослава Кадурина

Присвоили над 6 млн. лева, сега са с парична гаранция от по 10 хил. лева

От ръководството казаха, че са направили ремонти, закупена е апаратура, голяма част от която с дарения. Отчетена беше и положителната насока на развитие по отношение на академичната дейност, 70 представители на академичния състав на ВМА са преподаватели.

Обвиниха бившия шеф на ВМА ген. Стоян Тонев и д-р Мирослава Кадурина
Обновена

Обвиниха бившия шеф на ВМА ген. Стоян Тонев и д-р Мирослава Кадурина

Присвоили над 6 млн. лева, сега са с парична гаранция от по 10 хил. лева

"Вече съществува Център за обучение на санитари. Мечтаем за колеж, а защо не и за Военномедицински университет", коментира професор Петров, давайки за пример Румъния, Сърбия, Гърция, Турция.

"Казусът „ВМА” в България е единствен – когато има воля и характер на управленският мениджмънт, нещата могат да се случват. Няма друг такъв уникален случай  за доказване на невъзможни неща". Това коментира заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова, след като чу финансовите резултати на болницата.

По думите й, това, което е постигнало ръководството в случая, не могат да го постигнат много велики професори по финанси. Според нея, ако положителната финансова тенденция продължи, следващата година ВМА ще докаже, че може да се издържа и сама.

На Общото събрание на българската военномедицинска академия присъства и сръбска делегация, както и шефа на Военна полиция ген. Борислав Сертов.

Припомняме, на 20 май 2015 година Военноокръжната прокуратура – София внесе обвинителен акт срещу бившия шеф на ВМА ген. Стоян Тонев за допустителство и сключване на неизгодни договори. Обвинение имаше и срещу д-р Мирослава Кадурина – за престъпление по служба и длъжностно присвояване.

Двамата бяха обвинени, че употребявали болницата в полза на частната практика на д-р Кадурина. Тя бе началник на Клиника „Дерматология и венерология“ към МБАЛ – София към ВМА и имаше частна практика в същата болница. Разходите записвала за сметка на ВМА, приходите - за частната си практика. Двамата бяха освободени с "Парична гаранция" от по 10 хил. лева. Обвиненията им са за над 6 млн. лева.