Националната здравноосигурителна каса е превела парите по сметките на лечебните заведения. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на институцията.

Припомняме, че вчера лекарите в „Пирогов” обявиха стачна готовност заради неполучени заплати. Болницата е отказала да подпише договора с Регионалната здравна каса, като шефът на „Пирогов” обяви, че в предложения му договор има много грешки и „дивотии”. На брифинг тази сутрин той изрази мнението си, че договорът е изготвен от чантаджии, които никога не са се срещали с пациенти.  

Чантаджия напълнил с дивотии договора за „Пирогов”, гневен шефът на болницата
Обновена

Чантаджия напълнил с дивотии договора за „Пирогов”, гневен шефът на болницата

В "Пирогов" има напрежение

Оказа се, че има болници, които не са получили парите си за април, тъй като все още не са успели да подпишат договори с Касата.

На свое заседание Надзорният съвет на НЗОК е решил да отпусне авансово средства на лечебните заведения, които все още не са подписали тези договори със съответната районна здравноосигурителна каса. Това се отнася за болниците, които са подали заявления за сключване на договори/допълнителни споразумения за оказване на болнична медицинска помощ.  

От Здравната каса поясняват, че авансовите средства са за оказаната от всяко лечебно заведение болнична помощ по клинични пътеки, амбулаторни процедури и клинични процедури, включително и медицински изделия и лекарствени продукти, прилагани в болничната медицинска помощ извън стойността на медицинската помощ за април.

Размерът на средствата е 100 % от стойността на утвърдената за всяко лечебно заведение месечна стойност.