Напрежение в „Пирогов” има. То е продиктувано от една проста причина - аз не можах да дам заплатите на болницата. Все още парите на болницата не са преведени. Това каза на брифинг директорът на УМБАЛСМ „Пирогов” проф. Стоян Миланов във връзка с неплатените заплати за месец април.

Проф. Миланов бе категоричен, че не може да подпише предложения му протокол. Как да подпиша такъв документ? Тук има имена, които не са част от болницата, отбеляза той. По думите му в така предложения протокол има много грешки.

„Официално каня ръководството на Столична каса да дойде при нас, за да изчистим тези дивотии. Искаме да вършим работа. „Пирогов” не лъже с клинични пътеки”, коментира проф. Стоян Миланов.

Светкавично Москов издейства над 4 млн. лева за „Пирогов”

Светкавично Москов издейства над 4 млн. лева за „Пирогов”

Работи се и по отстраняване на грешките в договора

Той поиска отговорните лица за това, което се е случило, да си поемат отговорността. Проф. Миланов отбеляза, че има орязване на интензивни легла и попита къде се връщаме - ако стане катастрофа кой ще плати това. По думите му в момента за един спешен пациент държавата плаща „потресаващо смешната сума от 19 до 21 лева”. Само за един ден пациентите, които са приети в „Пирогов”, са 120.

В НЗОК не знаят какъв е проблемът на „Пирогов”

В НЗОК не знаят какъв е проблемът на „Пирогов”

Нямало възражение по договора

Проф. Стоян Миланов припомни, че реформа се прави с пари, медицина се прави с пари, крайно време в тази мелачка някой да сложи черта. Било необходимо държавническо решение.

„Това е болницата на народа”, каза още проф. Миланов. Той увери пациентите, че болницата ще продължи да функционира, но някой трябва да се замисли дали могат да продължат.

Шефът на „Пирогов” смята, че прозира и политическо задкулисие, тъй като някой използва диалога в този момент, за да всее раздор между договорните партньори. По думите му миналата година параметрите са били много по-ясни.

Пироговци са в стачна готовност

Пироговци са в стачна готовност

На болницата не са преведени парите, на лекарите - заплатите

Относно орязаните интензивни легла, проф. Стоян Миланов коментира, че в момента според касата „Пирогов” разполага само с 32 легла и отново в тази ситуация се стига до лимитиране. Какво правим с 33-тия пациент, който легне на операционната маса, попита проф. Миланов.

Той отбеляза, че единственият мозъчен неврохирург е в „Пирогов” и пациентът от Гоце Делчев се транспортира тук. Няма значение дали е събота, неделя, дали са национални празници. По думите му най-тежката патология пристига в „Пирогов”, а не в правителствена болница. „Тези хора заключват болницата преди коледните и новогодишни празници”, коментира проф. Миланов.

Здравната каса е превела парите за април по сметките на болниците

Здравната каса е превела парите за април по сметките на болниците

Това е авансово плащане

Освен това липсвали и консервативни клинични пътеки. Ако някой пациент има кървене в урината, той трябвало да бъде приет вместо за лечение в болницата – за операция. Тогава, за да го лекуват от „Пирогов” трябва да излъжат за клиничната пътека. По думите му протоколът, предложен му за подпис, е „решение на чантаджия, който никой през живота си не е виждал пациент”. „Никой не говори за пакета спешен – пълно е при нас с пациенти. Над 50% от хората, които постъпват в „Пирогов”, са неосигурени”, коментира проф. Миланов.

Той изтъкна, че всеки ден забавяне в преводите на заплати води до наказание от НАП – в „Пирогов” се начисляват лихви за неплатени осигуровки от 1500 лв. на ден. За шест дни това е един кувиоз за новородено или монитор, коментира проф. Миланов. „Те кого цакат точно ? Всичко се отразява на качеството на лечение на нашите болни”, каза още той. По думите му в „Пирогов” има 700 служители със запори на сметките.

В позиция до медиите Пациентски организации „Заедно с теб“ обявиха, че застават категорично зад ръководството на УМБАЛСП „Пирогов“ и подкрепят екипа в исканията.

Пациентските организации са разтревожени от изказването на проф. Миланов, че предложеният от НЗОК договор е изпълнен с грешки, няма пари за заплати,  бюджетът на НЗОК се раздува от фармацевтичните компании.

Пациентите са притеснени и че лекарите няма да могат спокойно да ги лекуват. Те заявяват, че вярват в морала и имат доверие в медиците от „Пирогов”. Пациентите очакват здравното министерство да вземе адекватни мерки за разрешаване на конфликта.

Според НПО-то „Пирогов” трябва да получи статут на национален стратегически обект. Това било необходимо, за да се осигури  безусловно спешната помощ в България и да се защитят здравето и живота на нацията.