Здравната комисия към парламента пропуска заседание.
След оспорван вот с един глас разлика народните представители останаха без дневен ред за разглеждане. Планираната за първа точка законова инициатива по промени във висшето образование от страна на Патриотичния фронт мина по-рано днес на първо четене в парламента, което направи гледането й в комисия излишно.

За втора точка пък бе предвидено разглеждането на предлаганата за актуализация здравна стратегия до 2020 г. За представянето й се явиха двама заместник-министри от ведомството на Петър Москов, но неговото лично отсъствие остави левицата недоволна.

Представителят на червените в комисията д-р Емил Райнов пожела дебатите и гласуването по стратегията да се случат, когато самият министър е тук да защити идеята си. С 9 гласа „за” това предложение срещу 7 „против” и 1 „въздържал се” заседанието „увисна”.

Така за по-малко от 10 минути депутатите закриха предсрочно работния ден единствено с една точка от дневния ред – „Разни”. По нея те бяха информирани от председателя на комисията Даниела Дариткова, че Конституционният съд изисква становище от комисията по образувано дело.

Припомняме, Народното събрание е страна по дело, след като няколко партии - БСП, ДПС, АБВ и БДЦ, сезираха Конституционния съд за текстовете от Закона за здравното осигуряване през лятото. Става въпрос за разпоредбите, с които медицинските услуги, плащани от Здравната каса, се разделят в основен и допълнителен пакет.
С пълно единодушие депутатите от здравна комисия решиха да не подготвят становище, а да изпратят до КС стенограмите от заседанията си, на които такова становище е било изготвено при приемането на Закона за здравното осигуряване.