Белодробно болни, нуждаещи се от трансплантация, отново се събраха на протест пред Министерство на здравеопазването. Както преди месец и сега те носеха транспаранти с надпис "здравен емигрант".

Шефът на агенцията по трансплантации подаде оставка
Обновена

Шефът на агенцията по трансплантации подаде оставка

Финалната дума ще бъде на министъра

Припомняме преди месец пациентите, за които от повече от година няма трансплантации и имат отказ да бъдат приети в клиниката във Виена отново протестираха пред здравното министерство. Причината тогава бе липсата на договор с международната организация "Евротрансплант". Междувременно стана ясно, че изпълнителният директор на Агенцията по трансплантации д-р Мариана Симеонова е подала оставка. Пред news.bg Тодор Мангъров, председател на Асоциация по пулмонална хипертония коментира, че ако бъде приета оставката на д-р Мариана Сименова разговорите с други европейски клиники, освен тази във Виена, започват отначало.

Снимка 365535

Източник: БГНЕС

"Всъщност ние се събираме един месец по-късно, за да разберем какво се промени. Според нас абсолютно субективно нищо не се е променило, но е възможно да има някакви преговори или резултат който ние не знаем", заяви Мангъров. В деловодството на здравно министерство пациентската организация е входирала и въпрос към министъра - кой е човекът, който отговаря за сключването на договора с "Евротрансплант" и работи ли се по изключително тегавата тема за липсата на белодробни трансплантации.

Оставки и в агенцията по трансплантации?
Обновена

Оставки и в агенцията по трансплантации?

Пациентски организации се застъпват за д-р Мариана Симеонова

Кога реално български пациент ще бъде включен в европейска листа на чакащите трансплантация. "Д-р Симеонова е лично ангажирана с каузата на пациентите, на които им е необходима трансплантация. Доказал се специалист", посочи още Мангъров.

По думите му именно благодарение на нейните усилия през последните няколко години сме имали осем успешни трансплантации на български пациенти в клиника във Виена. "В момента липсата на тези трансплантации е довела до там, че д-р Симеонова провежда разговори с други клиники. Ако бъде приета оставката на д-р Симеонова тези разговори приключват. Процесът ще започне отначало. Това няма да е добре за пациенти", каза още Мангъров.