Министерство на здравеопазването засилва сътрудничеството си със Световната здравна организация (СЗО) в областта на профилактиката на заболявания и промоцията на здраве в България.

Това стана ясно по време на среща на министъра на здравеопазването Христо Хинков с д-р Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа.

Здравният министър очерта като приоритет за България хората да осъзнаят колко е важна ранната профилактика. "Искаме да изградим здравни навици и здравна култура сред младите хора, да насърчим тяхната мотивация да обръщат внимание на здравето си", посочи Хинков. Според него опитът на СЗО в тази посока би бил много полезен за България с цел повишаване на процента на профилактичните прегледи.

Акцент бе и темата, свързана с подобряването на психичното здраве и психиатричната грижа, която е сред основните приоритети в действащото в момента Двугодишно споразумение за сътрудничество със СЗО за 2022-2023 г.

Предвидени са дейности, които да подпомогнат усилията в тази насока на национално ниво. Според СЗО трябва да се организират и посещения на високо ниво в страни, където има добра организация на психиатричните грижи.

На срещата бе обсъдено и как да се подобри майчиното и детско здраве, както и на педиатричната грижа. Министър Хинков отбеляза, че в тази област страната ни си сътрудничи активно с УНИЦЕФ, но подкрепата на СЗО като водеща организация в здравните политики също би била особено ценна. Например, при укрепване на капацитета на здравните работници в тази област, обучения, иновативни интервенции и др.

Христо Хинков: Изграждането на Националната детска болница върви по план

Христо Хинков: Изграждането на Националната детска болница върви по план

Там обаче няма да има хеликоптерна площадка

Улесняване на процеса по признаване на медицинските дипломи на украинци, намерили подслон в България, бе подчертано като изключително важно по време на дискусията. Това ще допринесе, както за увеличаването на броя на лекарите и медицинските сестри, работещи в страната ни, така и за улесняване процеса на лечение на бежанците от Украйна. По това отношение, д-р Клуге пое ангажимент неговият екип да сподели опита на Полша.

В заключение всички страни се съгласиха, че дигитализацията на здравеопазването ще е от съществено значение за развитието на здравната ни система.

На срещата присъстваха още заместник-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски, г-н Харис Хайрулахович, и.д. представител на СЗО за България и г-н Павлос Теодоракис, старши съветник по здравната политика в регионалния офис на СЗО за Европа.

Държавният глава Румен Радев също проведе среща с д-р Ханс Клуге на "Дондуков" 2. Двамата споделиха общото мнение, че качественото здравеопазване следва да бъде основен приоритет на всяко правителство. Президентът Радев и д-р Ханс Клуге отбелязаха необходимостта от повишаване на качеството на болничните грижи, модернизиране на медицинската апаратура и подготовката на здравните работници.

В системата на здравеопазването у нас трябва да се засилят политиките, насочени към превенция и профилактика на хората. Намирането на баланс между тези мерки и ефективното болнично лечение биха подобрили качеството на живот на българите, подчерта Радев.

Той изтъкна и че проектите, заложени от служебното правителство в Плана за възстановяване и устойчивост, са залегнали мерки за внедряването на съвременни технологии в системата на здравеопазването, за ранна диагностика, профилактика и достъпна медицинска помощ. Държавният глава открои проекта за създаването на спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS), създаването на регионални центрове, където стабилизираните пациенти да получават адекватна грижа, за да се предотврати инвалидизация, както и изграждане на амбулатории за доболнична помощ в цялата страна.

Редовното правителство извършило грях за медицинските хеликоптери

Редовното правителство извършило грях за медицинските хеликоптери

Според Христо Алексиев България можела да ги има до 2 месеца