Зелените коридори са другото име на хаоса. Даде се възможност за всички желаещи да се ваксинират, но реално няма свободен достъп до ваксини. Това заяви проф. Андрей Чорбанов от Института по микробилогия на БАН в студиото на БТВ. Той в никакъв случай не призовава хората да не се имунизират, но настоява за информираност на избора дали да се ваксинираш или не.

Лично Чорбанов няма да се ваксинира, но защото е изкарал вируса и естественият имунитет е много по-силен и траен. Антителата не са белег за трайността на имунитета, важен е Т-клетъчният имунитет, но в България такива изследвания не се правят широко. Това според Андрей Чорбанов е грешка. "Изследвания на клетъчния имунитет, каквито се правят в чужбина, показаха, че защита имат дори първите хора, разболели се от вируса още през март миналата година", каза Чорбанов.

Отварянето на заведенията от 1 март и на нощните заведения от 1 април ще доведе до изключително високи нива на заразени точно в навечерието на изборите. Това са очакванията на Андрей Чорбанов.

Според него всички ваксини, които са доказали своите качества, трябва да се допуснат до пазара. Има процедури за валидиране на ваксини и лекарства, които не минават през европейски регулаторни органи и той трябва да се използва, посочи Чорбанов за възможностите за внос на руска или китайска ваксина. Като пример той посочи Унгария, а и Турция, която масово ваксинира с китайската ваксина.