"Нуждите на Украйна за бързо възстановяване остават на ниво до 15 милиарда долара. Тази година са финансирани само част от нуждите, останалите разходи се прехвърлят за 2024 г."

Това каза премиерът Денис Шмигал на заседанието на кабинета, цитиран от "Укринформ".

Властите разчитат на подкрепа от международни финансови организации и агенции, сред които Световната банка, ЕБВР, ЕИБ, USAID и Японската агенция за международно сътрудничество.

По-рано ръководителят на правителството подчерта, че Украйна обмисля 10 ключови аспекта на възстановяването на Украйна, включително оценка на щетите, етапи на възстановяване, прозрачност и източници на финансиране.

Шмигал: Украйна се нуждае от 17 млрд. долара

Шмигал: Украйна се нуждае от 17 млрд. долара

За бързо възстановяване на енергийната, критична и жилищна инфраструктура

Припомняме, че през юли той съобщи, че ЕИБ и страните от ЕС ще преведат над 400 милиона евро на Украйна.

Средствата трябва да помогнат за финансирането на най-неотложните проекти за възстановяване, по-специално, на критичната инфраструктура.

Не всички европейски страни бяха доволни от внушителната сума, предоставена на Украйна. Унгарският премиер Виктор Орбан подчерта, че по-нататъшното отпускане на пари от ЕС на Киев няма да доведе до край на конфликта. Според него финансовите инжекции само ще го забавят, а по-късно ще трябва да бъдат изразходвани още повече средства за възстановяване на Украйна.

Украйна с военен бюджет от 2 трлн. гривни

Украйна с военен бюджет от 2 трлн. гривни

100% от данъците в момента отиват за армията, съобщи премиерът

Ден по-рано стана ясно, че САЩ отпускат поредния пакет военна помощ за Киев. 

Вашингтон дава 128 милиона долара за сигурността на Украйна, както и 197 милиона долара в оръжие и оборудване.

Съобщението дойде на фона на посещението на президента Володимир Зеленски в Белия дом, където той се срещна с американския си колега Джо Байдън.

Сенаторите обаче бяха разделени относно помощта за Украйна. 

Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти отказа на Володимир Зеленски съвместно заседание на Конгреса, което би му позволило да произнесе реч. Американската подкрепа за Украйна не е благотворителност. Това е инвестиция в нашите собствени преки интереси, поясни той.