Тази година Украйна се нуждае от още 17 милиарда долара за бързо възстановяване на енергийната, критична и жилищна инфраструктура, както и икономическо възстановяване.

Това съобщи министър-председателят Денис Шмигал по време на заседание на правителството, съобщи "Укринформ".

"В същото време Украйна се нуждае от още 17 милиарда долара тази година, за да постигне бързо възстановяване. Става дума за реконструкцията на енергийната индустрия, домовете на хората, хуманитарното разминиране, критичната инфраструктура и възстановяването на икономиката", каза Шмигал.

Шмигал припомни, че Япония вече е обявила финансова помощ за Украйна в размер на $5,5 милиарда за възстановяване на инфраструктурата, а норвежкото правителство - многогодишна програма за подкрепа на стойност 7,5 милиарда евро, която ще бъде насочена към военните, икономическите и хуманитарни сфери.

Шмигал: Украйна загуби 30% от икономиката си заради войната

Шмигал: Украйна загуби 30% от икономиката си заради войната

Всичко това създава бюджетен дефицит от 5 милиарда долара на месец

"Такива стъпки на солидарност демонстрират нов стратегически подход към подкрепата на Украйна. Цялата тази чуждестранна помощ и подкрепа ще бъдат превърнати в по-силна и по-стабилна Украйна", добави ръководителят на правителството.

Както беше съобщено, на 20 февруари премиерът Денис Шмигал проведе среща с управителя на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева и екипа на фонда и обяви, че Украйна очаква да стартира нова програма на стойност над 15 милиарда долара.