"Според различни оценки на много експерти днес сме загубили между 30% и 50% от нашата икономика. Прогнозата за спад на БВП също е 30-50%. Близо 35% от нашата икономика днес не работи. Съответно, бюджетът се оценява на 50-70% от мирновременното ниво. В същото време разходите за социални, хуманитарни нужди и разминиране са се увеличили драстично".

Байдън махна за една година митата върху стоманата от Украйна

Байдън махна за една година митата върху стоманата от Украйна

Подкрепа от Белия дом

Това заяви украинският премиер Денис Шмигал, цитиран от "Укринформ".

Според премиера, всичко това създава бюджетен дефицит от 5 милиарда долара на месец. "Това са големи пари и, разбира се, ние молим нашите партньори да ни подкрепят и получаваме такава подкрепа. Работим в тясно сътрудничество с МВФ, Международната банка, Съединените щати и Европейския съюз. Обединеното кралство е много подкрепяйки ни", каза Шмихал.

Той добави, че преките щети, нанесени на инфраструктурата и икономиката на Украйна, възлизат на около 600 милиарда долара и че цифрата продължава да расте.

По думите на премиера над 100 учебни заведения и над 500 лечебни заведения са напълно разрушени или повредени. Унищожени са също 25 000 км магистрали и няколкостотин моста. Дванадесет международни летища бяха повредени, а жилищният фонд на стойност над 40 милиона квадратни метра беше повреден или унищожен.

Премиерът отбеляза още, че бизнесът е загубил повече от 200 фабрики, а 17% са прекратили дейността си, а 60% от предприятията работят под капацитета от преди войната.

На 5 май по време на посещение във Варшава министър-председателят Денис Шмихал представи на международни партньори и донори платформа United24

Шмигал призова Г-7 да помогнат за възстановяването на Украйна

Шмигал призова Г-7 да помогнат за възстановяването на Украйна

Обяви се и за членство на страната в ЕС

На 17 май президентът Володимир Зеленски подписа указ за създаване на националната марка United24, за да обедини усилията на международните партньори в подкрепа на Украйна.

На 18 май легендата на украинския футбол Андрий Шевченко стана първият посланик на United24.