Дългът на правителството на САЩ е по "неустойчив път", но настоящото ниво на дълга е "много устойчиво" и правителството няма да има проблем да го обслужва. Това обяви председателят на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл, цитиран от "Франс прес".

Пауъл призна, че дългът на САЩ, който понастоящем е чудовищните 22,96 трлн. долара, "расте значително по-бързо от икономиката, а това по дефиниция е неустойчиво във времето".

Тръмп не се притеснява от големия държавен дълг на САЩ

Тръмп не се притеснява от големия държавен дълг на САЩ

Трябва да похарчите "малко пари, за да отворите отново икономиката"

"Настоящото ниво на дълга е много устойчиво и няма съмнение в способността ни да обслужваме и издаваме този дълг в обозримо бъдеще", настоя Пауъл в изявление пред Икономическия клуб на Вашингтон.

При нулеви лихвени проценти, разходите за обслужване на дълга всъщност са спаднали с 41 млрд. долара през първите шест месеца на текущата фискална година.

Пауъл омаловажи опасенията, че дългът може да подхрани инфлацията и посочи, че не бива да се бърза с решаването на проблема.

"Не е моментът да се даде приоритет на това опасение, но въпреки това то е важно опасение, към което смятам, че в крайна сметка ще трябва да се върнем отново, когато икономиката е силна", уточни шефът на ФЕД.