Инфлацията в еврозоната е достигнала рекордни нива с увеличаването на цените на храните и на горивата, съобщава Би Би Си, като се позовава на официална статистика.

Годишното ниво на инфлацията в 15-те държави, въвели европейската валута, е достигнала рекордните 3.7% през май, сочат данните на Евростат.

Има опасения, че цените на храните ще продължават да се повишават. Европейската централна банка предупреди, че ще увеличи лихвените проценти, за да забави инфлацията.

През април нивото на инфлацията е било 3.3%, а през май миналата година - 1.9 на сто.

Според Евростат високият ръст на инфлацията се дължи на покачването на цените на храните, което е с 6.4% през последния месец, както и на трандпорта, който е поскъпнал с 5.9 на сто през май.

Данните са за 15-те страни от Еврозоната.
Иначе за целия Европейския съюз нивото на инфлацията е 3.9%.

Разликата с публикуваните миналата седмица данни за 15.0% инфлация в България се дължи на различното тегло, давано на отделните категории стоки в потребителските кошници на НСИ и Евростат, съобщава Money.bg.

В Европейския съюз изпъкват двуцифрените значения на инфлацията сред новите членове от Балтийския регион: Латвия 17.7%, Литва 12.3%, Естония 11.4%.

Инфлацията в Румъния е 8.5% през май, в Унгария 6.9%, в Чехия 6.8%, в Полша 4.3%.

Най-ниски са инфлационните значения в Холандия (2.1% на годишна база), Португалия - 2.8%, Германия - 3.1%.

Спрямо април 2008 г., инфлацията се е повишила в 21 държави - членки, останала е стабилна в три и се е понижила в две.

Осреднено за последните 12 месеца, най-висока е инфлацията в Латвия (13.8%), България (10.9%) и Естония (9.3%). Най-ниска за последните 12 месеца е инфлацията в Холандия (1.7%), Дания и Малта (по 2.3%).