Приходите в бюджета на Украйна покриват по-малко от половината от разходите след нахлуването на Русия и Киев ще трябва да намали рязко бюджетните разходи, ако не получи допълнителна финансова помощ отвън. За това предупреди председателят на финансовата комисия на украинския парламент, цитиран от "Ройтерс".

"Трябва да заемаме по 5 милиарда долара месечно. Ако не ги получим, ще трябва да свием разходите", обясни Данило Хетманцев.

Той посочи, че през май правителството е събрало данъци в размер на 101 милиарда гривни (3,42 милиарда долара), но е трябвало да похарчи 250 милиарда гривни за финансиране на армията и подкрепа на хора, които са били принудени да напуснат домовете си или чиито жилища са били разрушени.

Руската агресия е свила с 15% икономиката на Украйна

Руската агресия е свила с 15% икономиката на Украйна

Тежки последствия

Този месец президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че около 20% от украинската територия в индустриализираните източни и южни части на страната е окупирана от руски сили, които нахлуха на 24 февруари. Водят се сражения за други райони.

Международните финансови организации очакват украинската икономика да се свие с 35%-45%, тъй като голям брой фирми са преустановили дейността си и не могат да плащат данъци.

"Ние нямаме потенциал в икономиката да вдигнем данъците. Не можем да се справим без помощта на нашите партньори, докато боевете продължават ", категоричен бе Хетманцев.

Той отбеляза, че Съединените щати, Европейската комисия и някои държави са предоставили финансова подкрепа - заеми и безвъзмездни средства - но сумата е далеч под необходимите 5 милиарда долара на месец.

По данни на украинското Министерство на финансите страната е получила 151,1 милиарда гривни (5,12 милиарда долара) от чуждестранни партньори в периода януари-май.

Шмигал: Украйна загуби 30% от икономиката си заради войната

Шмигал: Украйна загуби 30% от икономиката си заради войната

Всичко това създава бюджетен дефицит от 5 милиарда долара на месец