До края на годината от "Газпром" ще построят две трети от газопровода "Сила Сибири", който е около 1,380 хил. км, а също и 650 км от "Турски поток".
Това съобщи председателят на газовия холдинг Алексей Милер на браншови съвет, цитиран от ТАСС.

"Изграждаме линейната част на газопровода "Сила Сибири". До края на годината ще бъдат построени 1,380 хил. км. Това са две трети от дължината на газопровода. И е точно в срок - 20 декември 2019 година - започваме доставка на газ в Китай, заяви той.

Започнахме строителството на две тръби от морския участък на газопровода на руското крайбрежие, а сега работим в изключителната икономическа зона на Турция. Към момента са построени над 650 км газопровод и това е за двете тръби, от които са изпълнени над 35% от общата дължина на морския участък "Турски поток".

"Турски поток" минава през България?

"Турски поток" минава през България?

Това твърди турско издание

Към момента "Газпром" води строителството на газопровода "Сила Сибири", която ще снабдява с газ от Източен Сибир (Чаяндинск в Якутия и Ковиктинск в Иркутска област) до вътрешния пазар на Русия (чрез Хабаровск до Владивосток). Също така и ще бъде изнасян газ за Китай. Разклонението от газопровода в източния край на Китай, наречено "източен маршрут", ще бъде построено на руско-китайската граница в района Благовещенска (на противоположния бряг на река Амур е разположен китайския град Хейх).

Според договора с Китай, подписан на 21 май 2014 г. между "Газпром" и Китайската национална нефтогазова корпорация (China National Petroleum Corporation, CNPC), по "източния маршрут" ще има доставка на 38 млрд. куб. м газ в продължение на 30 години. Договорът е на стойност $400 млрд.

На 7 май "Газпром" започна строителството на морския участък на газопровода "Турски поток" в руското крайбрежие на Черно море. Проектът "Турски поток" предполага изграждането на газопровода през Черно море до европейската част на Турция и до границата с Гърция. Дължината на морската част на тръбата е около 910 км, сухопътната част на турска територия - 180 км.

Първата линия е за турския пазар, втората - за снабдяване с газ на страните от Южна и Юго-Източна Европа. Мощността на всяка тръба - 15,75 млрд куб. м газ годишно.

Стойността на изграждането на "Турски поток" се оценява на $6 млрд. По-рано "Газпром" планира инвестициите в проекта да са €11,4 млрд., но тогава ставаше дума за газопровод с четири тръби.

Освен това, по думите на Милер, партньорите за реализиране на газопровода "Северен поток - 2" преди дни изпълниха своите задължения по финансирането през 2017 г.

"Подготовката за строителството на газопровода "Северен поток - 2" върви в строго съответствие с графика. Ние работим с европейски компании. Днес от страна на европейските компании стриктно се изпълнява финансирането на проекта. В частност, преди дни те спазиха задълженията си за финансирането през 2017 г.", заяви Милер, чиито думи бяха цитирани от пресслужбата на холдинга.

По думите на Милер, през 2017 г. "Газпром" е увеличил доставката на газ за далечни страни на 6% в сравнение с показателите през 2016 година - до над 190 млрд. куб. м.

"През м.г. установихме абсолютния исторически рекорд за доставка на газ за износ - 179,3 млрд. куб.м. По резултатите за 2017 г. този показател ще бъде завишен, ще бъдат поставени над 190 млрд. куб. м газ. Отбелязвайки, че историческите рекорди за износ на руски газ се обновяват през тази година и от няколко страни. Това, в частност, са нашите крупни потребители - Германия и Турция", заяви Милер.

По-рано той заяви, че "Газпром" до края на 2017 г. разчита да установи абсолютен рекорд за доставка на газ за експорт - 192 млрд. куб.м, които са 7% повече от м.г.

През 2016 г. "Газпром" увеличи добива на 0,6 млрд куб. м - до 419,1 млрд. куб. м, а така също увеличи и доставката на газ за чужбина на 12,5% - до 179,3 млрд. куб. м, което достигна историческия максимум.

По думите на Алексей Милер, добивът на газ от "Газпром" за 2017 г. ще нарасне на 12% - до над 470 млрд. куб.м.

Милер отбеляза, че "Газпром" последователно развива новия център за добив на газ на Ямал. "На първо място най-крупния депозит на полуострова е нефтогазовото находище Бованенково. Ние вече изведохме максимална производителност на Бованенково на 264 млн. куб. м газ в денонощие. Сега строим трето газово поле. В близко време ще излезем на проектния обем на добив - 115 млрд. куб. м газ годишно", заяви той.

Председателят на "Газпром" съобщи, че нивото на газификация на Русия от началото на 2018 г. става 68,1%. За сравнение през 2017 г. бяха построени над 1,7 хил. км газопроводи.

"През изминаващата година бяха построени над 1,7 хил. км газопроводи. Създадени са условия за газификация на над 76 хил. домакинства и квартири, 160 котелни сгради и над 200 населени пункта от нашата страна. Нивото на газификация на Русия към 1 януари 2018 г. е 68,1%", заяви той.

Коефициентът на прираст на запасите на "Газпром" през 2017 г. са 1,8. "Ние системно увеличаваме запасите си. И тази година е 13-та подред с коефициентът на увеличение на газовите запаси ще е над единица. Той става 1,8", заяви Милер. Той допълни, че групата "Газпром" през 2017 г. увеличава добива на нафт на 4% до 41 млн. тона.

"Ние с вас последователно укрепване нашия нефтен бизнес. До края на годината групата "Газпром" ще добие 41 млн. тона нефт. Това е над 4% повече от 2016 г.", заяви той.