Откритото от Турция огромно газово находище в Черно море е на стойност 80 млрд. долара по настоящи цени. Това изчисли председателят на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол, цитиран от Анадолската агенция.

На 21 август турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви най-голямата газова находка в историята на югоизточната ни съседка. Находището с 320 млрд. куб. метра газ е открито на 2 100 метра под морското дъно на около 170 км от черноморския бряг.

Турция откри газ в Черно море – прибързана ли е радостта?

Турция откри газ в Черно море – прибързана ли е радостта?

Някои експерти са скептични...

Бирол отбеляза, че откритието се смята за "гигантско" от международна гледна точка и може да се сравнява с всички открити от Норвегия залежи в Северно море от 2010 г. насам.

Той подчерта важността на откритието за Турция, която на 99 процента зависи от вносния газ, като отбеляза, че то може да помогне на страната да намали вноса на газ, който през миналата година е бил на стойност 12 млрд. долара.

Турция е внесла 45 млрд. куб. метра газ през 2019 г. За започване на добива, което Анкара планира да стане през 2023 г., ще е необходима инвестиция от около 6 млрд. долара, добави той. По думите му 2023 г. е амбициозна, но осъществима цел.

Ердоган обяви: Турция направи най-голямото откритие на газ в своята история, в Черно море

Ердоган обяви: Турция направи най-голямото откритие на газ в своята история, в Черно море

320 милиарда кубически метра и могат да бъдат открити още