Създателят на скандалния уебсайт WikiLeaks Джулиан Асандж заяви в телевизионно интервю, че изпитва удоволствие от това, че банките се тормозят от мисълта, че може да станат неговите следващи жертви, предаде „Ройтерс". WikiLeaks вече разтърси света, като публикува секретни дипломатически грами от всички американски посолства по света.

„Мисля, че е страхотно. Всички банки треперят, мислейки си че може да са следващите", заяви Асандж пред предаването на СиБиЕс „60 минути", което ще се излъчи в неделя.

Акциите на „Банк ъф Америка" се сринаха с над 3% на 30 ноември, заради страхове, че документи на най-мощната банка в САЩ ще се появят в WikiLeaks. Асандж не пожела да отговори откъде е получил данните за банката. Той в момента е в Англия, където се бори срещу опитите на Швеция да го екстрадира и да го разследва за сексуални престъпления.

Джулиан Асандж заяви по-рано пред „Форбс", че сайтът му планира да пусне в публичното пространство голямо количество данни, свързани с голяма американска банка. По думите му разкритията вероятно ще доведат до разследване срещу нея. През октомври 2009г. Асандж заяви, че разполага с 5 гигабайта данни от хард диска на високопоставен служител на „Банк ъф Америка".

Австралийският активист заяви, че очаква американското правителство да опита да му противодейства, но беше категоричен, че САЩ не са в състояние да свалят WikiLeaks от Мрежата. "САЩ не разполагат с технологията за това, начинът, по който Интернет функционира не го позволява", заяви Асандж.

Той посочи, че малки части от инфраструктурата са били поразявани, но към момента WikiLeaks може да разчита на 2 000 напълно автономни уебсайта, разположени по целия свят.