Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев призова Европейската комисия да изясни дали приемането на разплащания за газови доставки се дължи на това, че различните държави са третирани различно от страна на "Газпром" или някои от компаниите в държави членки нарушават санкциите. Искането си той е отправил по време на редовното заседание на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), където се дискутира актуалната икономическа ситуация в ЕС, последиците от руската военна агресия срещу Украйна и наложените срещу Москва санкции.

Русия твърди, че Гърция е платила за газа в рубли

Русия твърди, че Гърция е платила за газа в рубли

Руското синьо гориво съставлява 45%-55% от вноса в страната

Припомняме, след като "Газпром" спря газа на България и Полша заради отхвърлено плащане, това предстоеше да се случи и с други европейски страни. Междувременно обаче от Кремъл промениха точните правила и някои от плащанията започнаха да минават. Това на този етап се знае за Гърция, Италия и Германия. В неделя енергийният министър Александър Николов посочи, че очакваме инструкции от ЕК за плащанията по договорите с Русия. 

Асен Василев е призовал и за реални действия за борба с инфлацията на европейско ниво, като да бъде поставен фокус върху енергоизточници и храни. Нужни са също така и активни действия от страна на ЕЦБ.

Иван Хиновски разкри разковничето за промяна в позицията на "Газпром" към България

Иван Хиновски разкри разковничето за промяна в позицията на "Газпром" към България

Експертът не е убеден, че можем да се откажем напълно от руския газ

Европейската комисия е представила на министрите плана REPowerEU в отговор на затрудненията и смущенията на енергийния пазар, причинени от руската инвазия в Украйна. Министър Василев е изразил резерви по отношение на предложеното от ЕК разпределение на финансовия ресурс по държави членки, което според него следва да отразява степента на зависимост от доставките на енергийни суровини от Русия, а не да е базирано на ефекта от ковид-19.

Припомняме, че според плана REPowerEU Брюксел разреши на Европейския съюз да изгаря повече въглища през следващите 10 години, докато спира да използва руски газ и петрол. Очаква се употребата на ядрена енергия също да се увеличи.

Асен Василев също така е подкрепил предложението на ЕК за отлагане с още една година на общата клауза за дерогация, предвидена в Пакта за стабилност и растеж.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев проведе двустранни срещи с колегите си от Полша и Люксембург.

Полша прекрати споразумението с Русия за газопровода "Ямал-Европа"

Полша прекрати споразумението с Русия за газопровода "Ямал-Европа"

Варшава знаела, че "Газпром" не е надежден партньор