В следващите дни България ще разговаря с Европейската комисия (ЕК) относно изискването на Русия за заплащане на газа с рубли.

Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов, след като Германия и Италия ще откриват сметки в рубли, съобщи bTV.

Той бе попитан какъв е смисълът от това държави като България, Полша, и Финландия да продължават да не го правят.

ЕК напомня: Плащането за руски газ в рубли е нарушение на договорите

ЕК напомня: Плащането за руски газ в рубли е нарушение на договорите

Европейските компании да плащат само в евро, настоява Франс Тимерманс

Към момента ЕК ясно каза, че плащанията в рубли са нарушение на санкциите. Трябва да се прави разлика дали става въпрос за корпорации ли държавни компании, припомни министърът.

По думите му, отношенията с "Газпром" от страна на "Булгаргаз", от българската страна никога не са били нещо по-различно от чисто търговско-правни отношение - тоест колкото зависи от "Булгаргаз" първо - тези отношения не са спирали, второ - дружеството си изпълнява абсолютно всички задължения и се държи като към всеки друг търговски контрагент.

Откъде идват интерпретациите за това, че са прекратени разговорите - не зная, каза министърът.

Половината чуждестранни клиенти на "Газпром" са разкрили сметки в рубли

Половината чуждестранни клиенти на "Газпром" са разкрили сметки в рубли

Това твърди руският вицепремиер Александър Новак

Не мисля, че имаме основания да коментираме това дали трябва да се водят допълнителни преговори с конкретната компания, каза още той, като се позова на водената в момента война от Русия в Украйна.

Николов потвърди думите на премиера Петков, че танкерите с втечнен газ от Съедините щати вече пътуват към България и се очаква да пристигнат на 8 и 23 юни. Той обаче не пожела да разкрие конкретика кой точно е доставчикът на газа, при какви цени е сключена сделката и къде ще бъдат разтоварени двата кораба с танкери LNG.

Кирил Петков: Два танкера с втечнен газ от САЩ идват през юни

Кирил Петков: Два танкера с втечнен газ от САЩ идват през юни

Готви се договор на "Булгаргаз" с американска компания да дългосрочни доставки