Германският автомобилен производител "Фолксваген" обяви, че дъщерната им автомобилна компания "Ауди" се е съгласила да плати 800 млн. евро глоба, наложена от германската прокуратура, за да прекрати разследването срещу компанията за измами с отделяните вредни газове от автомобилите, съобщава "Франс прес".

"Ауди" прие глобата", наложена от разследващите за "отклонения от регулаторните изисквания в някои дизелови двигатели и дизелови автомобили", заяви групата в изявление, добавяйки, че "глобата ще окаже пряко влияние върху финансовите приходи на "Фолксваген" за 2018 г.

Дизелгейт и в "Ауди"

Дизелгейт и в "Ауди"

Ще бъдат изтеглени 127 000 автомобила

"Административната процедура срещу "Ауди", открита заради дизеловия скандал, по този начин се закрива по правно обвързващ начин", изтъкват от прокуратурата в Мюнхен.

Тази глоба се добавя към общите разходи за глоби, обратни изкупувания и ремонти на стойност над 27 млрд. евро, които "Фолксваген" трябваше да плати заради скандала "Дизелгейт".

Приходите на автомобилния гигант, чието седалище е във Волфсбург, пострадаха с още 1 млрд. евро през юни, когато той се съгласи да плати подобна глоба, наложена за нередовни автомобили от собствената му марка.

Ексшеф на „Фолксваген” в САЩ се призна за виновен по сагата „Дизелгейт”

Ексшеф на „Фолксваген” в САЩ се призна за виновен по сагата „Дизелгейт”

"Дизелгейт" се разрази през есента на 2015 година

"Фолксваген" призна през 2015 г., че е допуснал монтирането на софтуер в 11 млн. автомобила по света, които да заблуждават регулаторните органи за отделяните вредни емисии от автомобилите.

Такъв софтуер позволява автомобилите да изглежда, че отговарят на изискванията за регулиране на емисиите при лабораторни условия, докато всъщност изхвърлят много пъти по-вредни газове като азотните оксиди на пътя.

Разследващите преследваха "Ауди" заради двигателите V6 и V8, вградени в собствените им автомобили, както и в колите и моделите на "Порше", която също е собственост на "Фолксваген".

Общо казусът с "Ауди" обхваща почти 5 млн. автомобила по света, произведени между 2004 и 2018 г.

Докато разследването срещу "Ауди" като компания вече е приключило, други дела срещу мениджъри и ръководители от "Фолксваген", включително бившият главен изпълнителен директор Мартин Винтеркорн остават отворени, като обвиненията включват измама, фалшива реклама и неинформиране на инвеститорите.