Бившият изпълнителен директор на "Фолксваген" в САЩ Оливер Шмид се призна за виновен пред съда в Детройт, за да получи по-малка присъда във връзка с "Дизелгейт", съобщава ДПА.

"Дизелгейт" се разрази през есента на 2015 година, след като бе разкрито, че "Фолксваген" е оборудвал 11 милиона дизелови автомобила в света със специален софтуер за манипулиране на показателите за отработени газове при проверка.

Срещу най-големия европейски автомобилостроител, обединяващ 12 марки, сред които Ауди, Порше и Шкода, се водят наказателни разследвания. Компанията продължава да преговаря с клиенти и редица правителства по обезщетяване за нанесените вреди.

На 7 януари ФБР арестува Шмид в Маями.

Той заемаше топ позиция до март 2015 г.

Прокуратурата обвини Шмид, че е бил част от план за нарушаване на законите на САЩ за защита на околната среда чрез манипулиране на показателите за отработените газове.

Той се призна за виновен по обвинения в заговор за измама и заговор за извършване на финансова измама. Първоначално срещу него бяха повдигнати 11 обвинения.

Той може да получи до 7 г. затвор, обяви съдия Шон Кокс.

Ако Шмид не беше се признал за виновен, той можеше да получи по-голяма присъда, тъй като сега отпаднаха и част от обвиненията. Бившият ръководител също така можеше да бъде глобен до 500 000 долара, но след като се призна за виновен, глобата може да е между 40 000 и 400 000 долара.

Той ще остане в затвора до произнасянето на присъдата на 6 декември.

Прокуратурата ще повдигне обвинения и на други шестима мениджъри на компанията по случая.