Отличните отношения на България и Гърция на политическо ниво се допълват с големия потенциал за сътрудничество на икономическо ниво. Това заяви в събота министър-председателят Николай Денков в Солун, където пристигна за закриването на Международния панаир.

Амбицията на българското правителство е да се работи усилено за развитието на коридора Юг-Север. Говорим за проекти за милиарди, затова първата стъпка е проектирането, заяви Денков. Ресорните министерства - на финансите, на икономиката и индустрията и на транспорта и съобщенията, ще работят приоритетно по подготовката на проекти, които са в основата на реализацията на всяка инициатива.

Допълнителна конкретика ще бъде обсъдена на предстоящата тристранна среща на премиерите на България, Румъния и Гърция следващия месец край Варна.

Предложение: Мини-Шенген между България, Румъния и Гърция?

Предложение: Мини-Шенген между България, Румъния и Гърция?

Румънски евродепутат иска трите страни да премахнат границите помежду си

България и Гърция имат потенциала да създадат заедно енергиен и транспортен хъб в Югоизточна Европа, чието значение да бъде не само от регионален, но и от общоевропейски мащаб, заяви още премиерът в речта си в конгресния център "Йоанис Велидис" в рамките на официалната заключителна част на Солунския международен панаир.

Министър-председателят открои още междусистемната газова връзка и терминала за втечнен газ край Александруполис, в който България има 20-процентно участие.

Страната ни има интерес и към плановете за бъдещото развитие и управление на гръцките пристанища Кавала и Александруполис. Наред с това инициативата "Sea2Sea" има за цел да свърже българските пристанища на Черно море и река Дунав с гръцките пристанища в Егейско море чрез модерна транспортна, енергийна и комуникационна инфраструктура. На практика това би бил алтернативен път към Босфора и Дарданелите, посочи Денков.

Повече от 1000 бизнес срещи между различни компании и готови проекти на български фирми, работещи или стартиращи партньорство в Гърция. Това са само част от резултатите, постигнати с българското участие в Солунския международен панаир. Тази година България е почетна държава участник в най-голямото търговско изложение в Гърция.

"Показахме новото лице на България с високите технологии. Страната ни изглежда по съвременен и атрактивен начин за нашите съседи. Това е много добра основа за разговорите, които предстоят между правителствата на Гърция и България", каза още той.

Българският министър-председател използва повода да отправи послание за солидарност с Гърция във връзка с тежките последици от наводненията в южната ни съседка. Премиерът напомни, че България също се сблъска със сериозно бедствие, причинило щети и жертви.

Изменението на климата е глобално предизвикателство, което изисква общ отговор. Трябва да работим по-тясно заедно, да споделяме информация и технологии, да интегрираме нашите системи за прогноза за времето и за ранно предупреждение, за да предотвратяваме по-добре бедствия в бъдеще. Мога да ви уверя, че сме готови за такова взаимноизгодно сътрудничество, заяви още Денков.

Водолази откриха още една жертва на наводненията в Гърция

Водолази откриха още една жертва на наводненията в Гърция

Откритието повишава броя на загиналите при наводненията от бурята до 16.