Да бъде създаден мини-Шенген, който предвижда Румъния, България и Гърция да премахнат границите помежду си. Това предлага румънският евродепутат Еуджен Томак, председател на Партия Народно движение, съобщава БТА.

"Мисля, че веднага след решението на Съвета по правосъдие и вътрешни работи миналата година, несправедливото решение, чрез което беше отхвърлено искането ни за присъединяване заради Австрия и Нидерландия, първият, който дойде с този сценарий, беше моят колега - евродепутатът Мариан-Жан Маринеску, който каза, че двете правителства (на България и Румъния - б.р.) могат много лесно да уведомят Европейската комисия и да премахнат границите между нашите държави", заяви той за телевизия Б1.

Според него това е правилна мярка, която трябва да се приложи веднага.

"Бих отишъл още по-далеч - бих предложил Румъния, България и Гърция да премахнат границите помежду си, защото никой не може да ни отнеме това право, трябва само да бъде уведомена Комисията", изтъкна евродепутатът.

Той посочи, че този подход се подкрепя и от България и трябва да бъде приложен незабавно.

Европарламентът отново поиска България в Шенген до края на годината

Европарламентът отново поиска България в Шенген до края на годината

Настоява ЕК да обмисли финансови компенсации за забавянето

"Ясно е, че срещу нас се извършва злоупотреба с власт от страна на правителството във Виена, тъй като в ЕС има 25 правителства, които казват, че Румъния и България заслужават да са в Шенген, изпълняват критериите", изтъкна Томак.

Той припомни, че Европейската комисия е тази, която определя дали една страна изпълнява критериите, или не и ЕК оказва тази подкрепа, включително в процеса, заведен в Съда на Европейския съюз.

"Комисията подкрепя този ход чрез официална нота, изпратена до съда, така че от тази гледна точка мисля, че е абсолютно необходимо да преодолеем това състояние на безсилие и да действаме в границите, в които можем да действаме. Това означава да премахнем границата с България и бих стигнал и по-далече - и тази с Гърция, тъй като румънците се движат много по този маршрут", посочи Томак.

ЕК: Нечестно е да се поставят нови изисквания пред България и Румъния за Шенген

ЕК: Нечестно е да се поставят нови изисквания пред България и Румъния за Шенген

Комисията е в готовност да отпусне средства за границата ни с Турция

На въпрос как оценява посещението на министъра на вътрешните работи Каталин Предою във Виена, той заяви, че тези контакти са важни, но нюансите са изключително важни в контекста на един "абсолютно необясним подход от страна на Австрия".

"Тези хора лъжат на невиждано досега ниво в Европа, тъй като казват, че са против разширяването на Шенген, защото не функционира, а точно на заседанието, на което гласуваха срещу Румъния, подкрепиха разширяването на Шенген с една страна, която кандидатства през 2021 г. Хърватия кандидатства много по-късно от нас", изтъкна евродепутатът.

По негови думи това е злоупотреба с власт и правителството на Румъния има политическото и държавно задължение да не търси повече решения, които не може да получи от Виена, а да действа в интерес на гражданите си и да се намеси бързо в процеса, заведен в Съда на ЕС.

Припомняме, през декември миналата година членството на България в Шенген беше блокирано от Австрия и Нидерландия. Румъния бе спряна само от Австрия, а единодушно от януари Хърватия стана пълноправен член на зоната за свободно придвижване.

България в Шенген - втората половина на 2023 г.

България в Шенген - втората половина на 2023 г.

Гърция ще ни посредничи и ще се опита да промени мнението на Авствия и Нидерландия

Нидерландия поиска от българските власти да докажат, че се борят с корупцията и не са отказали от съдебната реформа. Искания на Австрия изглеждаха далеч по-трудно осъществими, като австрийският канцлер Карл Нехамер дори поиска изграждането на нова ограда по границата с Турция, което обаче бе отхвърлено от Европейската комисия.

Няколко дни след блокирането на българската кандидатура за Шенген президентът Румен Радев коментира, че страната е поискала гаранции от партньорите в ЕС, че със сигурност ще стане член на Шенген през 2023 г., като посоченият краен срок за това беше октомври.