Европейската организация на земеделските производители КОПА - КОДЖЕКА (COPA - COGECA) и членуващия в нея Българският фермерски съюз изпратиха отворено писмо до Урсула фон дер Лайен, Председател на Европейската комисия. В писмото си те изразиха настояване, че селското стопанство трябва да бъде в центъра на стратегиите на ЕС, за да може блокът да се справи ефективно с фермерските протести и да се гарантира бъдещето на земеделието в Европа.

КОПА - КОДЖЕКА е най-влиятелната европейска организация на фермерите и техните кооперативи в ЕС. Тя представлява интересите на своите членове в Брюксел, с най-висока представителност в селскостопанския сектор в Европа. В нея влизат над 28 млн. фермери и техните семейства, както и около 38 000 кооперации, включително и от България

Според КОПА - КОДЖЕКА и Българския фермерски съюз, селското и горско стопанство играят стратегическа роля за Европа, осигурявайки продоволствена сигурност за 450 милиона потребители в ЕС и допринасяйки за зеления преход чрез намаляване на емисиите и борбата с изменението на климата.

Писмото подчертава, че селскостопанският сектор е изправен пред редица предизвикателства, включително климатични и икономически фактори, които застрашават поминъка и конкурентоспособността на множество фермери в Европа. Във време, когато фермерите протестират в цяла Европа, КОПА - КОДЖЕКА и Българският фермерски съюз призовават Европейския съюз да предостави стабилност и предвидимост на селскостопанския сектор.

В писмото се подчертава необходимостта от въвеждане на спешни мерки за опростяване на работата и живота на фермерите, както и за осигуряване на справедливо възнаграждение за техния труд. Организациите също така призовават за прилагане на стимулиращи мерки и за гарантиране на равни условия на конкуренция в рамките на ЕС.

От КОПА - КОДЖЕКА и Българския фермерски съюз също настояват да се отговори спешно на опасенията, повдигнати от фермерските протести, и да се предложи дългосрочна перспектива за сектора, като се включат и аспекти като въздействието на Зелената сделка върху селскостопанския сектор.

Писмото призовава Европейската комисия да предприеме действия в редица ключови области, включително бюджетните разпределения, търговската политика, и въведение на нови предложения в селското стопанство, които да бъдат обсъдени със заинтересованите страни.

От организациите също така настояват за назначаването на Комисар по земеделието и селските райони с ключова роля в рамките на Европейската комисия, като се придаде специално внимание на селските райони и селскостопанския сектор.

Макрон към фермерите: Запазете спокойствие и говорете с мен

Макрон към фермерите: Запазете спокойствие и говорете с мен

Селскостопанската криза не може да бъде решена за няколко часа