Президентът на САЩ Джо Байдън подписа прокламация за махане на митата върху стоманата от Украйна за една година на фона на руската инвазия, но не промени митата върху стоманените продукти.

Митата бяха наложени от бившия президент Доналд Тръмп през 2018 г. по искане на бившия министър на търговията Уилбър Рос, който беше заявил, че количеството стомана, внасяно от Украйна, застрашава националната сигурност на САЩ.

САЩ спират наложените 25% мита върху украинския внос на стомана

САЩ спират наложените 25% мита върху украинския внос на стомана

Пореден жест към Украйна

"Стоманодобивната промишленост на Украйна беше значително нарушена от неоправданата, непровокирана, непреклонна и безсъвестна война на Руската федерация срещу Украйна", заяви Байдън в прокламацията.

"Очаква се значителното прекъсване на производството на стомана в Украйна да доведе до намаляване на общото количество стомана, произвеждана от Украйна, както и на количеството стомана, внасяно в Съединените щати от Украйна, което през 2021 г. съставляваше по-малко от 1 % от целия внос на стомана в Съединените щати."

Байдън отбеляза, че стоманодобивната промишленост е "исторически важна за Украйна" и заяви, че Съединените щати "имат интерес да запазят тази промишленост като икономически спасителен пояс, докато страната се възстановява".

Най-големият производител на стомана в Украйна обеща никога да не работи под руска окупация

Най-големият производител на стомана в Украйна обеща никога да не работи под руска окупация

Страната е загубила до 40% от своя металургичен производствен капацитет

"Очаква се текущата дискусия да включва алтернативни мерки за предотвратяване на това вносът на стомана от Украйна да застрашава националната сигурност на Съединените щати, докато производството на стомана в Украйна се възстановява от значителните смущения, причинени от войната", каза Байдън.

Байдън заяви, че настоящият министър на търговията Джина Реймондо ще "следи ситуацията в националната стоманодобивна промишленост и развитието на стоманодобивната промишленост на Украйна" и ще го информира за евентуална необходимост от прекратяване или удължаване на спирането.