Най-големият производител на стомана в Украйна "Метинвест" обяви, че предприятията на компанията никога няма да работят под руска окупация, съобщава "Ройтерс".

По данни на фирмата в момента Украйна е загубила достъп между 30% и 40% от производствения си металургичен капацитет в обсадения пристанищен град Мариупол.

Компанията, контролирана от най-богатия човек в Украйна - Ринат Ахметов, посочи, че Украйна, която е един от водещите европейски доставчици на желязна руда, е намалила с над 50% това производство поради руската инвазия.

"Метинвест" притежава два огромни стоманодобивни комбината - "Илич" и "Азовстал" - в Мариупол на Азовско море и поставя двете съоръжения в специален режим на "гореща консервация", за да защити оборудването и да предотврати производствени аварии по време на войната.

"Азовстал" - апокалиптичната крепост на Украйна

"Азовстал" - апокалиптичната крепост на Украйна

Неговото падане може да реши изхода от най-важната битка в Украйна

Обсаденият град е опустошен от продължителен обстрел, а намаляващите украински сили се опитват да устоят, въпреки че са превъзхождани и обкръжени от руските военни части.

От "Метинвест" съобщиха за "Ройтерс", че обектите са били повредени, но е невъзможно да се направи оценка на мащаба на щетите, тъй като бойните действия все още продължават.

"Вярваме в победата на Украйна и планираме да възобновим производството след края на военните действия. Металургичните предприятия на "Метинвест" никога няма да работят под руска окупация", категорични са от компанията.

Русия прибегна до далекобойни оръдия в Мариупол, уличните боеве продължават

Русия прибегна до далекобойни оръдия в Мариупол, уличните боеве продължават

Сражения се водят около стоманодобивния завод "Илич" и в района на пристанището

Те подчертават, че заводите на "Метинвест" в Мариупол съставляват над 1/3 от металургичното производство на Украйна.

"Страната е загубила 30-40% от своя металургичен производствен капацитет, тъй като заводите не работят. Нямаме съмнение, че работата им ще бъде възобновена, но за целта Мариупол трябва да остане украински", заявяват от компанията.