Президентът Джо Байдън заяви, че САЩ ще направят всичко необходимо, за да укрепят банковата система, след като поредица от банкови фалити предизвикаха опасения относно финансовата стабилност, информира БиБиСи.

Той направи коментар, след като правителството обяви, че ще гарантира всички депозити в Silicon Valley Bank и Signature Bank. Той се опитва да предотврати отдръпването от банките, след като SVB се срина на фона на прилив на тегления от клиенти.

Американците трябва да бъдат сигурни, че нашата банкова система е безопасна, посочи Байдън. По думите му хората и фирмите, които имат пари, депозирани в SVB, ще имат достъп до тях от понеделник. Данъкоплатците няма да понесат никакви загуби от този ход, който ще бъде финансиран от таксите, които регулаторите начисляват на банките. Ръководителите на банките ще бъдат уволнени, добави той.

Байдън направи коментар за фалита на Silicon Valley Bank, 16-ата най-голяма банка в САЩ. Всеки американец трябва да се чувства уверен, че депозитите му ще бъдат там, ако и когато има нужда от тях. Позволете ми също да ви уверя, че няма да спрем дотук. Ще направим каквото е необходимо, посочи президента.

SVB, която се специализира в кредитиране на технологични компании, беше затворена от регулаторите, които конфискуваха нейните активи в петък. Това беше най-големият фалит на американска банка след финансовата криза през 2008 г.

Това се случи, след като SVB се бореше да събере пари, за да покрие загуба от продажбата на активи, засегнати от по-високите лихвени проценти. Мълвата за проблемите накара клиентите да се надпреварват да теглят средства, което доведе до криза с паричните средства.

Фед влага 25 млрд. долара след фалита на SVB, за да избегне паника в банковия сектор

Фед влага 25 млрд. долара след фалита на SVB, за да избегне паника в банковия сектор

Американската централна банка гарантира, че всички клиенти на Silicon Valley Bank ще могат да намерят своите средства