Съединените щати не са в рецесия. Това заяви началникът на канцеларията на Белия дом Рон Клейн, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че според наличните данни икономиката на страната е стабилна.

Не сме в рецесия, категоричен бе главният помощник на президента Джо Байдън пред Ем Ес Ен Би Си след публикуването на седмичните данни за безработицата в САЩ по-рано днес.

Мнучин вече вижда рецесия в САЩ

Мнучин вече вижда рецесия в САЩ

Очаква 10-годишните лихвени проценти да достигнат връх от 4,5%

"Заявленията за безработица остават на историческо дъно. Икономиката расте. Тя е силна. Създава работни места", изтъкна той.

Икономическо проучване сочи, че световната икономика се приближава към рецесия. Някои американски изпълнителни директори, сред които "Голдман Сакс" - една от най-старите инвестиционни банки в света, изразиха опасения, че САЩ може да изпаднат в рецесия през следващата година.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер по-рано коментира: "Ние не сме... няма срещи или нещо подобно за подготовка за рецесия, защото това, което виждаме в момента, е силен пазар на труда".

Байдън не очаква рецесия в САЩ

Байдън не очаква рецесия в САЩ

Очаква се Бюрото за икономически анализи да публикува ключови данни за БВП за второто тримесечие в четвъртък

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън също настоя, че страната не е в рецесия и увери, че дори и да влезе в такава, "ще бъде много лека рецесия".

През октомври настоящият финансов министър Джанет Йелън заяви, че въпреки "сериозните глобални насрещни ветрове" - включително руската война в Украйна, нарастващите цени на енергията и продължаващите ефекти от пандемията - икономиката на САЩ запазва "значителна сила".

Министерството на труда съобщи миналия месец, че инфлацията е нараснала с 0,4% през септември спрямо предходния месец и с 8,2% на годишна база. Тези проценти бяха по-високи от 8,1% и 0,2% месечно увеличение, прогнозирано от икономистите на Refinitiv - тревожен знак за Федералния резерв, тъй като се стреми да охлади ръста на цените и да укроти потребителското търсене с агресивна кампания за повишаване на лихвените проценти.