Икономиката на САЩ разкри нови 261 000 работни места през октомври, а нивото на безработица се повиши до 3,7%. Това показва последната месечна справка на заетостта от Бюрото по трудова статистика, публикувана в петък, информира CNN.

Общото увеличение на работните места е по-ниско от ревизираното число за септември от 315 000.

Икономистите очакваха по-слаб ръст на безработицата до едва 3,6%. Все пак той е нисък според историческите стандарти - 3,5% през септември съответства на най-ниското ниво от половин век.

Докато добавените 261 000 работни места за октомври са най-малкото месечно увеличение на работните места за икономиката на САЩ от декември 2020 г., това също е солидно увеличение по исторически стандарти. Икономиката разкриваше средно 183 000 работни места на месец през десетилетието преди пандемията.

Пазарът на труда в САЩ остава много силен въпреки нарастващите страхове на много икономисти, че се задава рецесия, и усилията на Федералния резерв да намали темпа на икономически растеж като начин за борба с по-високите цени.

Председателят на Фед Джеръм Пауъл предупреди, че икономиката може да се наложи да съкрати работни места, ако натискът върху цените трябва да бъде овладян. До момента поредицата от големи увеличения на лихвените проценти на Фед не е спряла работодателите да търсят повече помощ.

Белият дом: Нито сме в рецесия, нито се готвим за такава

Белият дом: Нито сме в рецесия, нито се готвим за такава

Американската икономика била стабилна