Гръцките таксиметрови шофьори продължават започналата преди три дни стачка против плановете на правителството за либерализиране на сектора. Стачката остава „отворена" - за неопределен срок, съобщава РИА Новости.

Гърция е подложена на натиск от ЕС и от МВФ да либерализира десетки строго регулирани професии, сред които таксиметровите шофьори, шофьорите на камиони, адвокатите и фармацевтите.

Представителите на профсъюзите в страната са категорични, че „властите са преминали границите на търпението им."

В хода на стачката протестиращите първоначално нарушиха работата на международното атинско летище и най-голямото пристанище Пирея, блокираха работата на регионалните пристанища и летища, блокираха достъпа до партийни офиси и археологически музеи.

В резултат на тези действия хиляди туристи бяха принудени пеша да се придвижват до корабите и самолетите при температури над 35 градуса.

Властите и предприемаческите организации призоваха таксиметровите шофьори да прекратят стачните действия, тъй като нанасят сериозен удар на туристическите отрасли в разгара на сезона.

Гръцките таксиджии се обявиха срещу пълната промяна на регламента за сектора, без да съществува съответна законова рамка по този въпрос. Решението за таксиметровия сектор е в рамките на отварянето на редица т. нар. „затворени професии" в Гърция. Мярката цели засилване на конкуренцията и развитие на пазарната икономика.

Шофьорите поясниха, че цяла Гърция днес ще остане без работещи таксита.