Нова стратегия за заетостта подготвя Министерството на труда и социалната политика, съобщава БГНЕС.

Предвиждат се мерки за адаптиране на пазара на труда спрямо демографската ситуация в страната, както и повишаване качеството на уменията на хората в работоспособна възраст. За това съобщи социалният министър Бисер Петков по време на посещението си в Сливен.

Петков е в града, за да се срещне с ръководителите на две от големите предприятия и да се запознае с вижданията на големите работодатели за развитието на пазара на труда и проблемите, с които се сблъскват при наемане на работници.

Малко по-късно от МТСП изпратиха изявлението на Бисер Петков след среща с кмета Стефан Радев. По думите на Петков икономиката отчита високи нива на заетост и рекордно ниска безработица.

Като пример те дават през второто тримесечие на 2019 г. 75,7% от населението на възраст между 20 и 64 години е реализирано на пазара на труда. Данните на Националния статистически институт показват, че безработицата за месец юли е 4,2%, което е значително под средното ниво за Европейския съюз.

В разговора участва и изпълнителният директор на Главната инспекция по труда Румяна Михайлова. По-късно през деня министър Петков разговаря и с областния управител на Сливен Чавдар Божурски.

Министър Петков прогнозира, че в следващите години все по-осезаемо ще се забелязва дефицит на работещи със средно образование за сметка на излишъка от хора с основно и висше образование.

Обучават безплатно 11 500 безработни през 2019 г.

Обучават безплатно 11 500 безработни през 2019 г.

Бюрата по труда предлагат курсове за над 40 професии

Според Петков усилията на държавата трябва да бъдат насочени към мобилизиране на съществуващия пазар на труда, което означава активиране на неактивни лица, които да се включат в работната сила. По негови думи фокусът на политиката занапред няма да бъде върху субсидираната заетост, защото има достатъчно заетост в реалния сектор, а ще бъде насочена към качеството на работната сила. Това ще се осъществи чрез инвестиране в обучение за придобиване на нови квалификации и компетентности.

Петков изтъкна, че амбицията на МТСП за следващите години е да се инвестира в дигитални умения. Това ще се случи чрез значителен ресурс по оперативна програма развитие на човешките ресурси за следващия програмен период.

Най-много безработни има сред среднистите

Най-много безработни има сред среднистите

Около 205 хиляди души не търсят работа, макар да имат готовност да започнат