Предложената поправка на Конституцията, която се изготвя от правителството заедно с Конгреса, ще позволи намаляване на федералните и щатските данъци върху горивото, електричеството и газа за готвене.

Това съобщи във вторник бразилският президент Жаир Болсонару, цитиран от "Ройтерс".

Хюман райтс уоч: Болсонару заплашва демокрацията в Бразилия

Хюман райтс уоч: Болсонару заплашва демокрацията в Бразилия

С атаките си срещу Върховния съд и избирателната система на страната

С мярката, която идва в годината на президентските избори, президентът има за цел да намали цените на основните стоки, чието поскъпване тласна инфлацията до 10,06% в края на 2021 г., най-високият ѝ годишен темп от 2015 г.

Болсонару каза, че конституционната поправка ще позволи както на президента, така и на губернаторите да намалят или премахнат данъците върху горивата.

Лула да Силва може да спечели изборите в Бразилия още на първия тур

Лула да Силва може да спечели изборите в Бразилия още на първия тур

Основният му съперник ще е сегашният президент Болсонару

Болсонару отдавна обвинява губернаторите за високите цени на горивата поради местните данъци. Миналата седмица той посочи, че предложеното изменение ще бъде представено при връщането на парламентарната ваканция, насрочено за следващата седмица.

Централната банка се опитва с непопулярни мерки да укроти инфлационния натиск в Бразилия - ход, който се очаква да засегне потреблението и инвестициите, охлаждайки икономика, която вече отбеляза две тримесечни свивания.

Правителството не може да се откаже от приходите от данъци, без да посочи източници на компенсация, поради което е необходимо изменение на Конституцията, за да се осъществи тази промяна.