Националната банка за развитие на Бразилия в събота предприе усилия за възстановяване на застрашени от унищожение гори на площ около 60 000 квадратни километра в Амазонка до 2030 г., съобщава "Ройтерс"

На срещата на върха на ООН за климата COP28 в Дубай стана ясно, че програмата Arc of Restoration с финансиране до 1 милиард реала (205 милиона долара) до 2024 г. и също така се заема да изведе 1,65 милиарда тона въглерод от атмосферата до 2030 г.

Амазонка е жизненоважна за ограничаване на изменението на климата. Също така е дом на много уникални и застрашени видове.

"Избягването на обезлесяването вече не е отговорът на климатичната криза. Трябва да бъдем по-амбициозни, каза президентът Алойзио Меркаданте в изявление за пресата. Нека залесим отново, така че гората да се регенерира. Това е най-евтиният и бърз отговор на климатичната криза, защото улавя въглерода и го съхранява", каза Меркаданте.

Програмата ще предостави 450 милиона реала тази година.

Успех за Лула: Обезлесяването на Амазонка намалява с 30%

Успех за Лула: Обезлесяването на Амазонка намалява с 30%

Глътка въздух за екологията

Главният преговарящ за климата на Бразилия каза в интервю миналия месец, че страната планира да започне голяма инициатива за възстановяване, без да даде подробности.

"Това е много амбициозен проект, каза в интервю Карлос Нобре от университета в Сао Пауло, който пръв предложи концепцията за Арката на възстановяването. Този проект е въведен сега, защото Amazon е близо до точката, от която няма връщане, така че това е много важна, спешна и новаторска инициатива", каза той.

Нобре се смята за кръстник на теория, която предупреждава, че обезлесяването и изменението на климата могат да изтласкат гората през повратна точка, когато тя ще изчезне и ще се превърне в деградирала савана.

Обезлесяването на Амазонка достигна 5-годишно дъно

Обезлесяването на Амазонка достигна 5-годишно дъно

Една от целите на президента Лула да Силва е да намали катастрофалното унищожаване

Той каза по-рано тази година, че възстановяването на около 700 000 квадратни километра от Амазонка ще помогне да се избегне тази повратна точка, като малко под половината от тази площ изисква активно презасаждане. Той оцени общата цена на най-малко 20 милиарда долара.

Въпреки че учените са съгласни, че горите трябва да бъдат възстановени, за да постигнат най-амбициозните климатични цели, подобни усилия на практика често се сблъскват с липса на финансиране, технически предизвикателства и враждебно настроени престъпници, които искат да се възползват от гората.

Припомняме, че през ноември стана ясно, че обезлесяването на бразилската Амазонка е спаднало с 22,3 процента през годината до юли и така е достигнало петгодишно дъно. 

Правителството на президента Лула да Силва се бори да ограничи унищожаването на най-голямата тропическа гора в света.

Сателитно наблюдение установи, че 9 001 квадратни километра горска покривка е била унищожена в бразилската Амазония от август 2022 г. до юли 2023 г., според годишната програма за проследяване на обезлесяването на националната космическа агенция INPE, PRODES.

За първи път достигна по-малко от 10 000 квадратни километра от 2018 г. насам, преди президентството на крайнодесния бивш лидер Жаир Болсонару (2019-2022 г.), който ръководи рязкото увеличаване на сечта в Амазонка. При Болсонару се наблюдаваше "взрив на престъпността след пълното разрушаване на екологичните структури на правителството". Това заяви министърът на околната среда Марина Силва на пресконференция.