Рейтинговата агенция Moody's ревизира прогнозата за суверенния рейтинг на Обединеното кралство, като я понижи от "стабилна" до "отрицателна". Това се посочва в съобщение, публикувано на официалния уебсайт на агенцията.

Агенцията отбелязва, че решението за понижаване на прогнозата е взето във връзка с "отслабването на институциите, което доведе до сериозни проблеми във връзка с Брекзит".

В същото време самата оценка се утвърждава при "Aa2". "Кредитният рейтинг на британското правителство се подкрепя от широка, гъвкава и конкурентна икономика", каза Moody's.

Джон Бъркоу: Брекзит е най-голямата грешка на Великобритания от ВСВ

Джон Бъркоу: Брекзит е най-голямата грешка на Великобритания от ВСВ

Не мисля, че ще помогне на Великобритания. Брекзит е най-голямата грешка на тази страна след войната. Уважавам премиера (Борис) Джонсън, но Брекзит не ни помага. По-добре е да сме част от (ЕС) от силния блок

Обединеното кралство трябваше да напусне ЕС на 29 март 2019 г., тоест две години след като представи писмено известие за оттегляне от общността. Депутатите от парламента обаче три пъти отхвърлиха проектоспоразумението за условията на Брекзит, постигнато от Брюксел и правителството, водено от премиера Тереза ​​Мей. В резултат на това ЕС се съгласи да отложи Брекзит, първо за април или май, след това за 31 октомври, а Мей беше принудена да подаде оставка, като не успя да прекъсне задънената улица.

Брекзит - британците трябва сами да се спасят от пропастта или да паднат в нея

Брекзит - британците трябва сами да се спасят от пропастта или да паднат в нея

Брюксел няма да прави услуги ...

Борис Джонсън, който я замени, настоя страната да напусне ЕС на 31 октомври със или без сделка, но поради закон, приет от парламента, на 19 октомври беше принуден да изпрати искане до Европейския съвет за ново спиране на Брекзит - до 31 януари 2020 г.

Ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че Брюксел е готов да предостави на Лондон третото поред отлагане, с което Джонсън се съгласи. След това премиерът насрочи парламентарни избори в началото на декември, за да се опита да прекъсне процеса на безизходица.

Фон дер Лайен: Брекзит направи ЕС по-силен

Фон дер Лайен: Брекзит направи ЕС по-силен

Бъдещият председател на ЕК отбеляза, че шокът от това събитие още повече сплоти членовете на ЕС