Дни след като напусна поста на председател на Камарата на общините, Джон Бъркоу описа Брекзит като най-голямата грешка на Великобритания от Втората световна война, пише "Гардиън".

Бъркоу, който постоянно беше обвиняван в пристрастие от депутатите, които подкрепят Брекзит, изнесе реч пред Foreign Press Association, като разкри, че е поддръжник на еврочленството на Великобритания.

Ред! Ред!: Джон Бъркоу се оттегля след 10 г. председател на Камарата на общините

Ред! Ред!: Джон Бъркоу се оттегля след 10 г. председател на Камарата на общините

Днес Джон Бъркоу се оттегля след 10 г. на поста председател на Камарата на общините

"Не мисля, че ще помогне на Великобритания. Брекзит е най-голямата грешка на тази страна след войната. Уважавам премиера (Борис) Джонсън, но Брекзит не ни помага. По-добре е да сме част от (ЕС) от силния блок", заявил Бъркоу, според журналиста Антонела Герера от "Република", която е присъствала на събитието в Лондон.

Но Бъркоу отхвърлил идеята, че е блокирал Брекзит, като е отбелязал, че "парламентът" е попречил на Великобритания да напусне ЕС, а "не съм аз".

Бившият председател на долната камара на парламента се оттегли като депутат, след като представляваше Консервативната партия в избирателния район на Бъкингам от 1997 г. Той планира да публикува книга за живота си през следващата година.

Бъркоу беше председател на Камарата на общините в продължение на 10 г. Преди дни долната камара избра наследника му - Линдзи Хойл от Лейбъристката партия.

По-рано председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в интервю за германската телевизия ARD, пише "Гардиън", че Брекзит е влошил проблемите на Великобритания.

Той описа Брекзит като вечен кръговрат от "обещания, обещания, които не са спазвани, и лъжи, повтаряни отново и отново".