Икономиката на Обединеното кралство се сви през второто тримесечие, намалявайки с 0,1 процента на фона на бушуващата инфлация, което се отрази върху икономическата активност, показват данни от Службата за национална статистика (СНС) на Великобритания.

Спадът последва свиване с 0,8 процента през първите три месеца на годината и е по-слаб от очакваните 0,3 процента, които анализаторите прогнозираха преди публикуването.

Месечните оценки показват, че БВП е спаднал с 0,6 процента през юни 2022 г., след ревизирано надолу увеличение от 0,4 процента през май.

Най-голям отрицателен принос имат дейностите по здравеопазване и социални грижи, както и търговията на едро и дребно, съобщиха от статистическата служба. Те частично компенсират положителния принос от дейности по настаняване и хранене и други дейности по обслужване.

Данните идват, след като Bank of England предупреди, че рецесията е неизбежна и може да продължи пет тримесечия.

"Рискът от рецесия нараства бързо, като фючърсите на газ достигат нови върхове за следващата зима и нашите последни оценки предполагат, че таванът на цените на енергията за домакинствата може да се доближи до £5000 през второто тримесечие на следващата година", коментира икономистът от ING Джеймс Смит Данни за БВП. "Сега много зависи от съобщенията за фискалната политика през есента."

МВФ намалява прогнозите за глобалния растеж и предупреждава за рецесия

МВФ намалява прогнозите за глобалния растеж и предупреждава за рецесия

Рецесия удря еврозоната през третото тримесечие, вярва Credit Suisse