Британски заместник-министър на околната среда обвини авиопревозвачите от двете страни на Атлантика за безотговорност по отношение на ограничаването на вредните емисии като част от борбата с глобалното затопляне.

Последва остра реакция от страна на шефа на Ryanair Майкъл О'Лиъри, който заяви, че през последните години неговата авиокомпания е похарчила 10 милиона евро за закупуване на Боинг-и 737-800, които са най-щадящи околната среда в Европа.

Коментарът бе в отговор на обвинението от министър Иън Пиърсън, че Ryanair въплъщава „безотговорното лице на капитализма". Той също отправи критики към British Airways и Lufthansa.

Министърът няма никаква представа за какво говори, категоричен е О'Лиъри. Според него тези, които трябва да бъдат упрекнати по въпроса, са енергийните централи и пътният транспорт, които заедно са отговорни за над 50% от вредните емисии.

Британският министър отправи критики заради опозицията на големите американски и европейски компании по предложението на ЕС към сектора за намаляване на вредните емисии.

Предложението включва механизъм, по който компаниите да търгуват с емисиите от полетите им за и от европейски летища, като тези, които не са достигнали определен лимит, ще могат да продават оставащата разлика на друга компания.