Представителите на Китай и САЩ на ниво заместник-главни преговарящи не успяха да постигнат напредък по ключови въпроси на търговските преговори. Това съобщи в четвъртък South Morning Post, позовавайки се на източници.

Китайската делегация, начело с вицепремиера на Държавния съвет Лю Хе, възнамерява да напусне Вашингтон в четвъртък след първия ден на преговорите, въпреки че първоначално беше планирано консултациите да продължат два дни.

Търговска война: САЩ удариха Китай с нови мита

Търговска война: САЩ удариха Китай с нови мита

Удря китайски внос като обувки, пелени и храни

Отбелязва се, че по време на подготвителната фаза, която продължи два дни, Китай отказа да обсъди въпроса за принудителния трансфер на технологии, както и предоставянето на държавни субсидии, които според мнението на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп дават на китайските компании несправедливо предимство пред чуждестранните. Въпреки че тези въпроси бяха най-интересни за САЩ, преговарящите обсъждаха през повечето време селскостопанските поръчки и защитата на интелектуалната собственост.

Китайската страна също не успя да убеди представителите на САЩ да обмислят възможността за замразяване на увеличението на митата, което е един от приоритетите на Пекин.

Тръмп обвини Китай, че въздейства на изборите в САЩ с търговска война

Тръмп обвини Китай, че въздейства на изборите в САЩ с търговска война

Той знае как да ги спре, ще има грандиозни и бързи икономически мерки

13-ият кръг на търговските преговори между САЩ и Китай ще започне във Вашингтон на 10 октомври. Според Белия дом страните ще обсъдят въпросите за "принудителния трансфер на технологии, правата върху интелектуалната собственост, нетарифните ограничения и селското стопанство".

От няколко месеца Китай и Съединените щати водят напрегнати преговори с цел премахване на търговските противоречия, последният, 12-и, от които кръгът се проведе в Шанхай на 30-31 юли.