Президентът Доналд Тръм обвини Китай в намерение да повлияе на предстоящите избори в САЩ, като подкрепя ескалация на търговска война, съобщава АФП.

"Китай открито заяви, че активно се опитва да въздейства и да промени изборите ни, като атакува нашите фермери, фермери и работници от индустрията поради лоялността им към мен", коментира Тръмп.

Коментарите на Тръмп са ден, след като удари с 200 млрд. долара китайския внос.

Тръмп се е насочил към половината от всички стоки, внасяни в САЩ от Китай, които незабавно повишават цените за бизнеса и потребителите, които разчитат на тях.

Тръмп удари с нови мита Китай

Тръмп удари с нови мита Китай

Пекин обмисля оттегляне от преговорите

Той също заплаши да наложи мита върху почти всички останали стоки, внесени от Китай, възлизащи на 267 милиарда долара годишно, ако Китай не промени търговската си политика.

САЩ са внесли над 500 милиарда долара стоки от Китай миналата година, но са изнесли само 130 милиарда долара.

Това, което Китай не разбира, е, че тези хора са велики патриоти и напълно разбират, че ... Китай се възползва от Съединените щати в търговията в продължение на много години, коментира Тръмп.

"Те също знаят, че аз съм този, който знае как да го спре. Ще има грандиозни и бързи икономически ответни мерки срещу Китай, ако се насочат към нашите земеделски стопани, фермери и/или работници", обясни той в Туитър.

Нямаме избор освен да отвърнем на митата на САЩ, отговори Китай

Нямаме избор освен да отвърнем на митата на САЩ, отговори Китай

Тръмп наложи мита от 10% над китайски стоки за 200 милиарда долара