Икономиката на САЩ е отбелязала ръст със солидните 6,4% на годишна база през първото тримесечие на 2021 година, което доказва укрепването ѝ благодарение на правителствената помощ и намаляването на заразените с коронавируса, съобщиха от търговското министерство на САЩ, цитирани от "Асошиейтед прес".

Това е вторият най-голям икономически ръст за тримесечие в САЩ от 2003 г. насам, изпреварен само от рекордното възстановяване през третото тримесечие на 2020 г.

Рекордно малко молби за обезщетения за безработица в САЩ от началото на пандемията

Рекордно малко молби за обезщетения за безработица в САЩ от началото на пандемията

7% по-малко молби спрямо миналата седмица

Очаква се растежът през април-юни да достигне 10 на сто и дори повече, благодарение на по-големия брой хора, които са в състояние и искат да пътуват, да пазаруват, да се хранят на ресторант и да възобновят останалите си потребителски навици.

Икономистите посочват, че повсеместното ваксиниране, отварянето на повече бизнеси, гигантското вливане на федерални средства и солидното увеличение на работните места ще помогне за поддържането на постоянен растеж.

За 2021 година като цяло очакванията са икономиката да отбележи ръст от близо 7 на сто.

Понастоящем БВП на САЩ е възстановил приблизително 95% от своя спад по време на пандемията.

Страната завърши тримесечието с около 29% от американците, имунизирани с поне една доза, и около 16% от американците, които са напълно ваксинирани.

Междувременно броят на американците, които подават заявления за обезщетения за безработица, намалява за трета поредна седмица, след като възстановяването на пазара на труда продължи. Новите заявления за безработица са 553 000 през изминалата седмица според Министерството на труда.